1950 ile 1980 yılları arasında tasarlanan hükümet konaklarının mimarilerinin bölgeselcilik bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of the architecture of government mansionsdesigned between 1950 and 1980 in the context ofarchitectural regionalism
- Tez No: 987924
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR URFALIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Mimarlık tarihi, Architecture, Architectural history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
Özet
Hükümet konakları, halkla devlet arasında köprü kuran ve illerde, merkezi otoriteyi temsil eden en önemli kentsel mekanlardan biridir. Bu yapılar, çağın hakim mimari anlayışı ve yönetici erkin temsil edilme kaygısı ile tasarlanmışlardır. Fakat, tüm bu simgesel niteliklerinin yanı sıra yapıldıkları yerin yerel koşullarının, tasarımlarında ne denli dikkate alındığı tezin temel sorusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, kentlerde yapıldıkları dönem içinde mimari karakterlerine değer verilen, kent belleğinde tartışılmaz bir yeri olan ve çoğu günümüzde yitirilmiş olan veya yıkılmaya yüz tutan bu yönetim yapılarının belgelenmesi ve yerle ilişkilerinin mimari açıdan incelenmesi tezin ana amaçlarıdır. Bu kapsamda tezde, Türkiye Cumhuriyeti'nin yedi farklı coğrafi bölgesinde il merkezlerindeki, 1950 ile 1980 yılları arasında tasarlanan ve/veya inşa edilen hükümet konaklarının mimarileri, bölgeselcilik bağlamında incelenmiştir. Tezin yöntemi olarak ise katalog yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca, bu yapıların bölgesel şartlara uyumlarının değerlendirilmesi için 0–3 puan aralığında bir derecelendirme ölçeği oluşturulmuş, böylece nitel veriler, nicel verilere dönüştürülerek analiz edilmiştir. Hükümet konaklarının uydu görüntüleri, dönem ve güncel fotoğrafları, mimari çizimleri, yarışma yoluyla elde edilenler için şartnameler ve jüri raporları ile her bir bölgeye ait mimari, topografya ve iklim koşulları gibi yerel veriler, tezin temel materyalini oluşturmaktadır. Bu verilerin temininde kullanılan ana kaynaklar ise dönem süreli yayınları, ilgili valilik, belediye, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlükleri, Mimarlar Odası ve Başkanlık Arşivleri ile konuyla ilgili tez ve makale yayınlarıdır. Tez çalışması sonucunda, ilgili yıl aralığındaki hükümet konaklarının genel belgelenmesi yapılmış, devlet eliyle yaptırılanlar arasında tip proje uygulaması tespit edilmiş, yerel koşullarla uyumları saptanmış, bu uyumların bölgesel ve dönemsel bazda analizleri yapılmıştır. Yapıldıkları dönemin anlayışını simgeleyen bu yapıların, mimari miras olarak görülmesi ve korunması gerekliliğine dikkat çekilmiştir. Tez çalışmasıyla, bu yıl aralığında hükümet konaklarının belgelenmesi ve kamusal yapıların yerle ilişkilerinin incelenmesi için metot örneği oluşturulması noktasında literatürdeki boşluğun doldurulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Government mansions are among the most important urban spaces, bridging the gap between the public and the state and representing the central authority in the provinces. These buildings were designed with the prevailing architectural understanding of the era and a concern for the representation of the ruling power. However, the fundamental question of this thesis is the extent to which the local conditions of their locations were considered in their design, alongside all these symbolic qualities. In this context, the main objectives of this thesis are to document these administrative buildings, whose architectural character was valued in the period they were built, which hold an indisputable place in urban memory, and to examine their relationship to the site from an architectural perspective. Within this scope, this thesis examines the architecture of government mansions designed and/or constructed between 1950 and 1980 in provincial centers across seven different geographical regions of the Republic of Turkey within the context of regionalism. The thesis methodology is the catalog method. Furthermore, a rating scale ranging from 0 to 3 was developed to assess the adaptation of these buildings to regional conditions, thus converting qualitative data into quantitative data and analyzing them. The thesis's primary material consists of satellite images of government buildings, periodical and contemporary photographs, architectural drawings, specifications and jury reports for those obtained through competitions, and local data such as architectural, topographical and climatic conditions for each region. The primary sources used for this data are periodicals from the period, the archives of the relevant governor's office, municipality, Provincial Directorate of Environment, Urbanization, and Climate Change, the Chamber of Architects and the Presidency, as well as relevant theses and articles. As conclusion of the thesis a general documentation of government mansion buildings from the relevant year, identifying type project implementations among those constructed by the state, assessing their compatibility with local conditions were made and these compatibility on a regional and periodical basis were analyzed. It emphasizes the need to recognize and protect these structures, which symbolize the understanding of the period in which they were built, as architectural heritage. The thesis aims to fill a gap in the literature by documenting government buildings from this period and developing a methodological model for examining the relationship of public buildings to their location.