Gebeliğin son trimesterinde uyku kalitesinin yenidoğanın antropometrik ölçümlerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of sleep quality in the last trimester of pregnancy on neonatal anthropometric measurements
  1. Tez No: 987973
  2. Yazar: MUSTAFA KUBİLAY AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN SAĞLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Uyku Kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi, Pregnancy, Sleep Quality, Pittsburgh Sleep Quality Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, gebeliğin son trimesterinde annenin uyku kalitesinin yenidoğanın doğum ağırlığına ve diğer antropometrik ölçümler üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Eskişehir ilindeki aile sağlığı merkezlerine 01.06.2024 - 31.12.2024 tarihleri arasında başvuran gebeler üzerinde yapılmıştır. Araştırma gebelerin son trimesterinde annenin uyku kalitesinin yenidoğanın doğum ağırlığına ve diğer antropometrik ölçümler üzerine etkisini değerlendirmek için yapılan kesitsel tipte bir araştırmadır. Çok değişkenli analizde, gebeliğin son trimesterinde annenin kötü uyku kalitesi ile ilişkili bağımsız risk faktörlerini belirlemek için, çoklu lojistik regresyon analizi Backward: Wald metodu ile kullanıldı. Yapılan istatistik analizlerde güven aralığı %95, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma grubunu oluşturan 143 annenin yaşları, 18-42 arasında değişmekte olup, ortalama 28.04 yıl idi. Çalışmada yenidoğanların boyu, kilosu, baş çevresi ile gebelerin son trimesterindeki uyku kalitesi arasında bir ilişki saptanmadı. Çalışmada, düşük gelir düzeyine sahip gebelerin orta gelir düzeyine sahip gebelere göre 2.84 kat daha kötü uyku kalitesine sahip olduğu saptandı. Çalışmada gebelik riski bulunan gebelerin, riskli gebeliği olmayanlara göre 2.81 kat daha kötü uyku kalitesine sahip olduğu bulundu. Çalışma grubunda yer alan gebelerin son trimesterdeki kötü uyku kalitesi için, düşük gelir düzeyine sahip olmak ve yüksek riskli gebeliğe sahip olmak önemli risk faktörleri olarak saptandı. Düşük aile gelir düzeyine sahip olmak, gebelerin uyku kalitesini olumsuz etkilediği göz önüne alındığında, gebelere sosyal destek hizmetleri, beslenme ve psikososyal danışmanlık verilmelidir. Riskli gebeleri, annenin ve yenidoğanın sağlığı için uyku kalitesi açısından yakın izlem gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of maternal sleep quality during the last trimester of pregnancy on neonatal birth weight and other anthropometric measurements. The research was carried out among pregnant women applying to family health centers in the province of Eskişehir between 01.06.2024 and 31.12.2024. This study is a cross-sectional research designed to assess the impact of maternal sleep quality during the last trimester on neonatal birth weight and other anthropometric outcomes. In multivariable analysis, multiple logistic regression using the Backward: Wald method was applied to identify independent risk factors associated with poor maternal sleep quality in late pregnancy. A 95% confidence interval and a significance level of p<0.05 were accepted in statistical analyses. The ages of the 143 mothers in the study group ranged between 18 and 42 years, with a mean of 28.04 years. In the study, no relationship was found between the height, weight, and head circumference of the newborns and the sleep quality of the pregnant women in the last trimester. The study found that pregnant women with low income had 2.84 times poorer sleep quality compared to those with moderate income. It was also determined that pregnant women with high-risk pregnancies had 2.81 times poorer sleep quality compared to those without pregnancy risk. Low income level and the presence of a high-risk pregnancy were identified as significant risk factors for poor sleep quality during the last trimester. Considering that low household income negatively affects sleep quality in pregnant women, social support services, nutritional guidance, and psychosocial counseling should be provided. High-risk pregnancies require close monitoring regarding sleep quality for the health of both mother and newborn.