Subakut tiroidit tanılı hastaların ilk başvurusundaki laboratuvar parametreleri ile klinik seyri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between laboratory parameters at initial presentation and clinical course in patients diagnosed with subacute thyroiditis
  1. Tez No: 988012
  2. Yazar: VALIDA NURIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR YORULMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: subakut tiroidit, hipotiroidi, tedavi, steroid, subacute thyroiditis, hypothyroidism, treatment, steroid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Subakut tiroidit (SAT), aynı zamanda dev hücreli veya De Quervain tiroiditi şeklinde adlandırılan bir klinik tablodur. Bu çalışmada, SAT tanısı ile başvuran hastaların ilk başvuru klinik ve laboratuvar özellikleri ile akut faz reaktanları ve tiroid fonksiyon testleri (TFT) arasındaki ilişkinin, ayrıca uygulanan tedavilerin uzun dönem klinik sonuçlara etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Retrospektif olarak planlanan çalışmaya, 01.01.2018–01.01.2024 tarihleri arasında SAT tanısı almış, 18 yaş ve üzerindeki 49 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik başvuru bulguları, laboratuvar parametreleri (Tiroid Stimulan Hormon (TSH), serbest T3, serbest T4, C-Reaktif Protein (CRP), Eritrosit Sedimantasyon Hızı (ESH)), ultrasonografi (USG) özellikleri ve tedavi yaklaşımları kaydedilmiştir. CRP ve ESH ile TFT parametreleri arasındaki korelasyon ve tedavi grupları arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 50,3±11,7 yıl idi. Takip sürecinde hastaların %34,69'unda hipotiroidi gelişirken, %63,26'sının ötiroid kaldığı gözlendi. CRP ile TSH arasında negatif, CRP ile T3 arasında ise pozitif korelasyon saptandı (p<0,05). ESH ile TFT parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Tedavide ilk basamak olarak NSAİİ tercih edilmiş olup, bu tedaviye yanıt alınamayan olgularda steroid başlanmıştır. Steroid tedavisi verilen hastalarda CRP ve nötrofil/lenfosit oranı (NLR) düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Takipte hipotiroidi gelişen hastalar ile ötiroid kalanlar arasında CRP ve ESH düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmedi. USG bulgularına göre hastaların yarısında unilateral, yarısında bilateral tutulum gözlendi.Subakut tiroiditte CRP gibi inflamatuvar belirteçler hastalık şiddeti ve tedavi gereksinimini öngörmede yardımcı olmakla birlikte, uzun dönem hipotiroidi gelişimini tek başına öngörmede yeterli değildir. SAT yönetiminde klinik,laboratuvar ve görüntüleme bulgularının birlikte değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Subacute thyroiditis (SAT), also known as giant cell or De Quervain's thyroiditis, is a clinical condition characterized by thyroid inflammation. In this study, we aimed to evaluate the clinical and laboratory features at initial presentation, the relationship between acute-phase reactants and thyroid function tests (TFTs), and the impact of treatment modalities on long-term clinical outcomes in patients diagnosed with SAT. This retrospective study included 49 patients aged 18 years or older who were diagnosed with SAT between January 1, 2018, and January 1, 2024. Demographic characteristics, clinical findings, laboratory parameters [thyroid-stimulating hormone (TSH), free T3, free T4, Creactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR)], ultrasonographic (USG) features, and treatment approaches were recorded. Correlations between CRP/ESR and TFT parameters, as well as differences between treatment groups, were statistically analyzed. The mean age of the patients was 50.3 ± 11.7 years. During follow-up, hypothyroidism developed in 34.69% of patients, while 63.26% remained euthyroid. A negative correlation was observed between CRP and TSH, and a positive correlation between CRP and T3 (p<0.05). No significant correlation was found between ESR and TFT parameters. NSAIDs were used as the first-line therapy, and steroids were initiated in cases unresponsive to NSAIDs. Patients receiving steroids had significantly higher CRP and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) levels. No significant difference was observed in CRP or ESR values between patients who developed hypothyroidism and those who remained euthyroid. USG revealed unilateral involvement in half of the patients and bilateral involvement in the other half. Although inflammatory markers such as CRP are useful in predicting disease severity and treatment requirements, they are not sufficient alone to predict the development of long-term hypothyroidism. Comprehensive evaluation of clinical, laboratory, and imaging findings is crucial in the management of SAT.