İmidakloprid nedenli hepatotoksisitede asetilsistein ve askorbik asidin terapötik etkisi
Therapeutic effect of acetylcystein and ascorbic acid in imidacloprid-induced hepatotoxicity
  1. Tez No: 988020
  2. Yazar: ÖZGECAN GÖRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DENİZBAŞI ALTINOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: L-askorbik asit, N-asetilsistein, L-ascorbic acid, N-acetylcysteine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dünyada çok yaygın olarak kullanılan bir pestisit grubu olan neonikotinoidlere maruziyet artmaktadır. Piyasaya, hayvanlara ve insanlara toksik etki göstermediği belirtilerek sürülmüştür.Bu çalışmada,neonikotinoid grubu bir pestisit olan, oksidatif stres üzerinden de etkisini gösteren imidaklopride karşı, antioksidan etkileri bilinen NAC ve C vitamini kullanarak hepatotoksisitesine karşı kullanılabilecek bir tedavi protokolü kazandırılması hedeflenmiştir.Çalışmanın örneklemi her grupta 8 sıçanın bulunduğu; kontrol grubu, imidakloprid grubu, imidakloprid ve asetilsistein grubu, imidakloprid ve vitamin C grubu, imidakloprid ile vitamin c ve asetilsistein grubu olarak toplamda 40 sıçan kullanılarak randomize şekilde 5 gruba ayrılmıştır.24 saat boyunca toksisite için gözlemlenip anestezi altında intrakardiyak kanları alınıp karaciğer örneklemesi yapılarak Hematoksilen & Eozin boyası ile incelendi.Biyokimyasal parametre olarak AST, ALT, LDH, ALP düzeyleri incelendi.Kruskal-Wallis kullanılarak yapılan analizler sonucunda biyokimyasal parametreler açısandan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,01). Histopatolojik bulgulara bakıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0,01). Çalışmamızda histopatolojik parametrelerde anlamlı sonuçlar görülmesine rağmen biyokimyasal analizlerde istatistiksel olarak anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır. Terapötik etkileri araştırılan bu maddelerin birlikte verildiği grup ve tek başına verildiği gruplarla karşılaştırıldığında ise istatistiksel anlamlılık sağlanamamıştır. Bu maddelerin kombine tedavisinin etkilerinin gösterilebilmesi için daha büyük gruplarda veriliş yolunun yarattığı kısıtlılıklar olmaksızın ve antioksidan enzimlerin de değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Exposure to neonicotinoids, a pesticide group that is widely used around the world, increases. It has been put on the market with the claim of having no toxicity towards animals or humans.In this study, we aimed to provide a treatment protocol that can be used against hepatotoxicity of imidacloprid, a member neonicotinoid group pesticide, showing its effect on oxidative stress by using NAC and vitamin C, both of which have known with antioxidant effects.The sample of the study included 8 rats in each group; The control group, imidacloprid group, imidacloprid and acetylcysteine ​​group, imidacloprid and vitamin C group, imidacloprid and vitamin C and acetylcysteine ​​groups were randomly divided into 5 groups using 40 rats. After being observed for toxicity for 24 hours, intracardiac blood samples were taken under anesthesia and liver sampling was done and examined with Hematoxylin & Eosin dye. AST, ALT, LDH, ALP levels were analyzed as biochemical parameters. As a result of the analyses performed using Kruskal -Wallis, no statistically significant difference was found between the groups in terms of biochemical parameters (p>0.01). Considering the histopathological findings, a statistically significant difference was found between the parameter groups (p<0.01).In our study, although significant results were observed in histopathological parameters, no statistically significant results were obtained in biochemical analyses. When the group that was given both substances of which the therapeutic effects were being researched, and the group that received one of the substances were compared, no statistical significance was achieved. In order to demonstrate the effects of the combined treatment of these substances, studies in larger groups without the limitations of the route of administration and in which antioxidant enzymes are evaluated are needed.