Tahkim anlaşmasının bağlayıcılığı
Binding nature of the arbitration agreement
  1. Tez No: 988021
  2. Yazar: AYŞE BÜŞRA BÜYÜKER GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. NURULLAH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: tahkim, tahkim anlaşması, hakem sözleşmesi, egemenlik, uyuşmazlık çözümü
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada tahkim anlaşmasının bağlayıcılığına odaklanmaktadır. Tahkim kurumunun temel ilkeleri ve işleyişi çerçevesinde söz konusu bağlayıcılığın teorik ve pratik yönleri incelenmektedir. Tahkim, tarafların iradeleriyle şekillenen, devlet yargısına alternatif bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak, sıklıkla tercih edilmektedir. Bu bağlamda, tahkim anlaşmasının geçerliliği ve bağlayıcılığı, taraflar arası hukuki güvenlik açısından belirleyici bir rol oynamaktadır. Tez kapsamında, tahkim anlaşmasının tanımı, hukuki niteliği, şekli, kapsamı ve etkileri ayrıntılı biçimde analiz edilmiştir. Bağlayıcılık ilkesi, hem objektif, sübjektif hem de zamansal yönleriyle ele alınmıştır Tahkim anlaşmasının bağlayıcılığının hangi hâllerde ortadan kalkabileceği veya geçerliliğini yitirebileceği de değerlendirilmiştir. Ayrıca, kamu düzeni ve devlet egemenliği gibi kavramların tahkim anlaşmasının bağlayıcılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Devletin yargı yetkisi ile taraf iradesi arasındaki denge, bağlayıcılık ilkesinin sınırlarını belirlemektedir. Nihayetinde, tahkim anlaşmalarının hukukî bağlayıcılığı, sözleşmesel bir yükümlülük olmanın yanında hukukun etkinliği ve yargı sisteminin işlevselliği açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the binding nature of arbitration agreements. The theoretical and practical aspects of this binding nature are examined within the framework of the basic principles and functioning of the arbitration institution. Arbitration is frequently preferred as an alternative dispute resolution method to state jurisdiction, shaped by the will of the parties. In this context, the validity and binding nature of the arbitration agreement play a decisive role in terms of legal security between the parties. Within the scope of the thesis, the definition, legal nature, form, scope and effects of the arbitration agreement have been analyzed in detail. The binding nature principle has been addressed in terms of both objective, subjective and temporal aspects. The situations in which the binding nature of the arbitration agreement may be eliminated or its validity may be lost have also been evaluated. In addition, the effects of concepts such as public order and state sovereignty on the binding nature of the arbitration agreement have been examined. The balance between the state's jurisdiction and the will of the parties determines the limits of the binding nature principle. Ultimately, the legal binding nature of arbitration agreements, in addition to being a contractual obligation, is also important in terms of the effectiveness of the law and the functionality of the judicial system. Keywords; arbitration, arbitration agreement, arbitration contract, sovereignty, dispute resolution