Marmara Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servise ayaktan başvuran hastaların memnuniyet düzeylerini ölçme
Determine the satisfaction levels of patientswho applied to the Emergency Department of Marmara University Medical Faculty Hospital
  1. Tez No: 988032
  2. Yazar: İPEK ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Acil tıp, hasta memnuniyeti, hizmet, kalite, Emergency service, Emergency medicine, patient satisfaction, service, quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine sadece ayaktan başvuran hastaların memnuniyet düzeylerini belirlemek, bu memnuniyet düzeyini etkileyen faktörlerin neler olduğunu bulmak ve bu konuda gelecekte yapılması planlanan iyileştirmelere katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Haziran 2021 – Aralık 2021 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine başvuran 1252 hastaya daha önceden hazırlanmış olan anket soruları yüz yüze görüşme tekniği ile sorulmuştur, böylece kesitsel tipte bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra hastaların verdiği yanıtlar SPSS for Windows 22.00 yöntemiyle değerlendirilmiş ve analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %49,7'si kadın, %50,3'ünün erkek olduğu %58'lik kısmının SGK'lı olduğu %49,9'luk kısmının lise ve üzeri eğitime sahip olduğu saptandı. Acil servise başvurma saati %84,4'lük kısımla yoğun olarak sabah 8.00 – gece 24.00 arasında olduğu saptanmıştır. Hastaların yaklaşık %10'u memnun değil ve hiç memnun değil seçeneğini işaretlemiştir, buna göre genel memnuniyet oranı yüksek sayılmaktadır. Araştırmadaki faktörlere göre genel memnuniyet açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: Sonuçlara genel olarak bakıldığında memnuniyet düzeyi nispeten daha düşük olan temizlik ve acil servisin mekan yeterliliği gibi alanlara daha fazla önem verilmesi; memnuniyet düzeyi yüksek olan doktorların ve hemşirelerin tıbbi bakım kalitesi ve hastalara yönelik davranışları gibi alanlarda da bu düzeyin korunması için yapılan çalışmalara devam edilmesi ve mümkünse daha da arttırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca bu çalışma hastanelerin sadece Acil Servis bölümlerinde değil, diğer bölümlerde de yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to determine the satisfaction levels of patients who applied to the Emergency Department of Marmara University Medical Faculty Hospital, to find out what factors affect this level of satisfaction and to contribute to the improvements planned for the future. Method: The study was applied to 1252 patients who applied to Marmara University Faculty of Medicine Emergency Service between June 2021 and December 2021. The previously prepared questionnaires were asked by face-to-face interview technique; thus, a cross-sectional study was conducted. Then, the responses of patient were evaluated and analyzed at with the SPSS for Windows 22.00 method. Results: Forty-nine-point seven percent of the participants were female and 50,3 % were men; among them58% were SSI employees, and 49,9% had high school or higher education. The most common hours for application to emergency service were between 8.00 am and 24.00 p.m at night, with 84,4% of the cases. Approximately 10% of the patients marked the option not satisfied or not satisfied at all, so the overall satisfaction rate is considered high. According to the factors in the research, there was no statistically significant difference in terms of general satisfaction. Conclusion: All these results collectively suggest that it would be reasonable to concentrate on the areas with a relatively low satisfaction level such as cleanliness and the space adequacy of the emergency service, and to pursue to maintain or boost the high satisfaction in the areas related to the quality of medical care and their behavior towards patients with. Quality studies should be accelerated by also considering employee satisfaction. In addition, this study should be carried out not only in the Emergency Departments of hospitals, but also in other departments.