Dinamik geometri yazılımı destekli geliştirilen mesleki gelişim programının öğretmenlerin tasarladıkları etkinliklerin bilişsel istem düzeylerine etkisi
The effect of a professional development program developed with dynamic geometry software on the cognitive demand levels of tasks designed by teachers
  1. Tez No: 988042
  2. Yazar: ŞEYMA BÜŞRA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli yazılım, Bilişsel süreç, Dinamik geometri yazılımı, Etkinlik, GeoGebra, Lise öğretmenleri, Mesleki gelişme, Öğretmenler, Computer aided software, Cognitive processes, Dynamic geometry software, Efficiency, GeoGebra, High schools teachers, Professional development, Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, dinamik geometri yazılımı (DGY) destekli etkinlik hazırlama ve değerlendirmeye yönelik tasarlanan mesleki gelişim programının (MGP) lise matematik öğretmenlerinin hazırladıkları etkinliklerin bilişsel istem düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen 20 lise matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Öğretmenler DGY destekli etkinlik hazırlama bilgilerinin geliştirilmesine yönelik toplam 30 saatlik bir eğitime tabi tutulmuşlardır. Öğretmenlerden MGP öncesi ve sonrasında DGY destekli etkinlikler tasarlamaları istenmiştir. Böylece öğretmenlerin tasarladıkları etkinlikler bilişsel istemleri açısından karşılaştırılarak MGP'nin etkisi ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Trocki & Hollebrands (2018) Dinamik Geometri Etkinlik Analizi çerçevesi hem MGP'de bir eğitim aracı olarak hem de öğretmenlerin tasarladıkları etkinliklerin analiz edilmesinde kullanılmıştır. MGP öncesinde tasarlanan etkinliklerde daha çok hatırlama, gözlem/tasvir, keşfetme/varsayımda bulunma bilişsel süreçleri ile yazılımın çizim, ölçüm ve inşa fonksiyonları kullanılırken; MGP sonrası tasarlanan etkinliklerde keşfetme/varsayımda bulunma, gerekçelendirme ve genelleme bilişsel süreçleri çoğunlukta kullanılmıştır. Bununla birlikte yazılımın sürükleme ve sabit kalan ilişkilerin araştırılmasına yönelik teknolojik eylemler de çoğunlukta kullanılmıştır. Sonuç olarak öğretmenlerin aldıkları mesleki gelişim programının DGY destekli etkinlik hazırlamaları üzerinde geliştirici bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılacak benzer MGP'lerde öğretmenlerin DGY destekli etkinlikleri sınıf içi ortamlarında nasıl uyguladığına dair gözlemler yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of a professional development program (PDP) designed for task preparation and evaluation supported by dynamic geometry software (DGS) on the cognitive demand levels of tasks prepared by high school mathematics teachers. The study group consists of 20 high school mathematics teachers selected using a purposive sampling method. The teachers underwent a total of 30 hours of training aimed at developing their knowledge of DGS-supported task design. Teachers were asked to design DGS-supported tasks both before and after the PDP. Thus, the effect of the PDP was sought by comparing the cognitive demands of the tasks designed by the teachers. In this study, the Dynamic Geometry Task Analysis framework by Trocki & Hollebrands (2018) was used both as a training tool in the PDP and for analyzing the tasks designed by the teachers. The tasks designed before the PDP mostly utilized the cognitive processes of recall, observation/description, and exploration/conjecturing, along with the software's drawing, measuring, and construction functions; whereas the tasks designed after the PDP predominantly employed the cognitive processes of exploration/conjecturing, justification, and generalization. Furthermore, the use of technological actions related to the software's dragging functionality and the investigation of invariant relationships was frequently observed. Consequently, it was concluded that the professional development program received by the teachers had a developmental effect on their DGS-supported task design. It is recommended that similar PDPs include observations on how teachers implement DGS-supported tasks in their classroom settings.