Özel gereksinimli çocukların ebeveynlerine uygulanan okupasyonel performans koçluğunun psikososyal durum ve okupasyonel performansa etkisi
The effect of occupational performance coaching on psychosocial status and occupational performance of parents of children with special needs
  1. Tez No: 988041
  2. Yazar: ŞEVVAL SARE CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveynler, Ergoterapi, Özel gereksinimli çocuklar, Parents, Children with special needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlere uygulanan Okupasyonel Performans Koçluğu (OPK) programının, ebeveynlerin okupasyonel performansları, memnuniyetleri ve psikososyal durumları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. OPK uygulaması öncesi ve sonrasında, belirlenen dahil edilme kriterlerini karşılayan 28 ebeveyne değerlendirmeler uygulanmıştır. Çalışmanın altı haftalık sürecini 25 kişi tamamlamıştır. Katılımcıların okupasyonel performans ve memnuniyet düzeyleri Kanada Okupasyonel Performans Ölçeği (KOPÖ) ile, depresyon düzeyleri Beck Depresyon Envanteri ile, durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile, bakım yükü düzeyleri Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ile ve psikolojik sağlamlık düzeyleri Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, okupasyonel performans (p=0,001) ve okupasyonel memnuniyet (p=0,001) düzeylerinde anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir. Psikososyal durum değişkenleri incelendiğinde, depresyon düzeylerinde anlamlı bir azalma (p=0,000), sürekli kaygı düzeylerinde anlamlı bir azalma (p=0,041) ve bakım verme yükü düzeylerinde anlamlı bir azalma (p=0,001) sap-tanmıştır. Durumluk kaygı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim bu-lunmamıştır (p=0,071). Psikolojik sağlamlık düzeylerinde de anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,880). Elde edilen bulgular, Okupasyonel Performans Koçluğu'nun özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerde okupasyonel performans ve memnuniyeti artıran, depresyon, kaygı ve bakım yükünü azaltan; dolayısıyla ebeveynlerin genel iyilik halini destekleyen uygulanabilir bir müdahale yöntemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of the Occupational Performance Coaching (OPC) program on the occupational performance, satisfaction, and psychosocial status of parents of children with special needs. Pre and post-intervention assessments were administered to 28 parents who met the inclusion criteria. Twenty-five participants completed the six-week intervention process. Occupational performance and satisfaction levels of the participants were evaluated using the Canadian Occupational Performance Measure (COPM), depression levels with the Beck Depression Inventory, state and trait anxiety levels with the State-Trait Anxiety Inventory, caregiver burden with the Zarit Burden Interview, and psychological resilience with the Brief Resilience Scale. The analysis results indicated significant improvements in occupational performance (p=0.001) and satisfaction (p=0.001). Regarding psychosocial variables, significant decreases were found in depression levels (p=0.000), trait anxiety levels (p=0.041), and caregiver burden (p=0.001). No statistically significant changes were observed in state anxiety (p=0.071) or psychological resilience levels (p=0.880). These findings suggest that Occupational Performance Coaching is a feasible and effective intervention that enhances occupational performance and satisfaction, reduces depression, anxiety, and caregiver burden, and thus supports the overall well-being of parents of children with special needs.