Dinamik geometri yazılımı geometer's sketchpad kullanımının 12. sınıf öğrencilerinin türev uygulamaları konusundaki akademik başarılarına etkisi ve öğrenci görüşleri
The effect of the use of geometer's sketchpad in dynamic geometry software on the academic achievement of grade 12 students and student opinions
  1. Tez No: 625032
  2. Yazar: SERAP AKCİĞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NEDRET ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Geometer's Sketchpad, Matematik Öğretimi, Türev, Akademik Başarı, Geometer's Sketchpad, Mathematics Teaching, Derivative, Academic Achievement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada; ortaöğretim matematik öğretiminde zorlanılan konulardan biri olan '' Türev Uygulamaları '' konusunun öğretiminde dinamik matematik yazılımı Geometer's Sketchpad yazılımının öğrencilerin akademik başarılarına etkisinin, öğrencilerin görüşleri ışığında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2018-2019 eğitim öğretim yılında Mersin İlinde bulunan bir devlet fen lisesinin 12. sınıfında öğrenim gören 126 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırma deneysel bir çalışma olup, deney grubundaki dersler Geometer's Sketchpad'e uygun olarak geliştirilen çalışma yapraklarıyla teknoloji destekli bir ortamda yürütülürken, kontrol grubunda dersler müfredata uygun yöntemlerle işlenmiştir. Deney ve kontrol grupları arasındaki farklılığı belirleyebilmek için, İOKBS (İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı) testi ön test olarak ve araştırmacı tarafından geliştirilen Türev Başarı Testi son test olarak uygulanmıştır. Geometer's Sketchpad ortamına yönelik öğrenci görüşlerini belirlemek için ise görüşme formu kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubunun ön-test ve son-test puanları t testi kullanılarak, yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen veriler ise betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Analizler sonucunda Geometer's Sketchpad ortamında yapılan öğretimin, geleneksel ortamlara göre akademik başarıyı olumlu yönde etkilediği ve kavramsal öğrenmeye katkı sağladığı görülmüştür. Aynı zamanda Geoemeter's Sketchpad ile öğretim yapılan ortamlarda öğrenciler olumlu görüşte bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this study; the aim of this course is to investigate the effect of dynamic mathematics software Geometer's Sketchpad software on students' academic achievements based on the students' views. The research was carried out with 126 students in the 12th grade of a public school in Mersin in 2018-2019 academic year. The research is an experimental study, while the courses in the experimental group are conducted in a technology-supported environment with worksheets developed in accordance with the Geometer's Sketchpad, the lessons in the control group are taught in accordance with the curriculum. In order to determine the difference between the experimental and control groups, Elementary and Secondary Education Scholarship Exam Test was used as a pre-test and Derivative Achievement Test developed by the researcher was applied as a post-test. The interview form was used to determine student views on the Geometer's Sketchpad environment. The pre-test and post-test scores of the experimental and control groups were analyzed by using t-test, and the data obtained from the semi-structured interview form were analyzed by descriptive method. As a result of the analysis, it was seen that teaching in Geometer's Sketchpad environment had a positive effect on academic achievement compared to traditional environments and contributed to conceptual learning. At the same time, students had a positive opinion in the environments where the Geometer's Sketchpad was used.