Antinöbet ilaçların lakozamid konsantrasyonu ve karaciğer metabolizma enzimleri üzerindeki etkisinin epilepsili hastalarda araştırılması
The effect of anti-seizure drugs on lacosamide concentration and hepatic metabolism enzymes in patients with epilepsy
- Tez No: 988050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİNE GÜLÇEBİ İDRİZ OĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Nöroloji, Pharmacy and Pharmacology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, lakozamid, karbamazepin, valproik asit, ilaç-ilaç etkileşimi, Antikonvülsanlar, Biyobelirteçler-farmakolojik, Farmakoloji, Farmakoloji-klinik, İlaç etkileşimleri, Epilepsy, lacosamide, carbamazepine, valproic acid, drug-drug interaction, Anticonvulsants, Biomarkers-pharmacological, Pharmacology, Pharmacology-clinical, Drug interactions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni jenerasyon antinöbet ilaçlardan olan lakozamid karaciğer sitokrom-P450(CYP)2C19, CYP2C9 ve CYP3A4 enzimleri tarafından metabolize edilmektedir. Bu çalışmada CYP enzimlerini indükleyen ya da inhibe eden antinöbet ilaçlarla politerapi altındaki epilepsili hastalarda lakozamid, metaboliti O-desmetil lakozamid(ODL) ve CYP enzimlerinin serum konsantrasyonlarını karşılaştırmayı amaçladık. Lakozamid tedavisi altındaki hastalardan(n=40) ilaç alımından hemen önce(C0) ve 2 saat sonra(C2) kan örnekleri toplandı ve nöbet sıklıkları kaydedildi. Lakozamid ve ODL konsantrasyonları sıvı kromatografi-kütle spektrometrisi, CYP enzim konsantrasyonları ELISA yöntemiyle ölçüldü. Lakozamid konsantrasyonu/doz-(C/D)-(kg.gün/L), lakozamid/ODL konsantrasyonları-(C/Cm) ve ODL/CYP2C19 konsantrasyon oranları kontrol, indüktör ve inhibitör grupları arasında karşılaştırıldı. Kontrol grubu(n=14) ile indüktör grubu(n=10) arasında lakozamid C0-C/D oranları (sırasıyla 2,5±0,2; 1,4±0,2) ve C2-C/D oranlarının (sırasıyla 3,7±0,3; 2,5±0,3) karşılaştırılması istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05*). İndüktör grubunun hem lakozamid C0 hem de C2 C/Cm oranı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (sırasıyla C0; 6,7±1,4 ve 15,8±2,8; C2; 9,8±1,7 ve 22,1±4,0, p<0.05*). Nöbet sıklığı ayda≤1 olan hastaların(n=21) lakozamid C2 konsantrasyonu, ayda>1 olan hastalarınkine(n=17) göre anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla 3,7±0,3 ve 2,8±0,2, p<0.05). Serum C0 ve C2 ODL/CYP2C19 enzim konsantrasyon oranları indüktör grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla C0 için 319,8±53,3 ve 137,8±33,3; C2 için 263,0±66,4 ve 89,3±21,9 p<0,01**). Sonuçlarımız karbamazepin/fenobarbitalin CYP2C19 enzimini etkileyerek serum lakozamid konsantrasyonunda azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. Diğer yandan lakozamid C2 konsantrasyonunun terapötik ilaç düzeyi takibinde kullanılabilecek uygun bir biyobelirteç olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lacosamide, one of the new generation anti-seizure drugs, is metabolized by liver cytochrome-P450(CYP)2C19, CYP2C9, and CYP3A4 enzymes. In this study, we aimed to compare the serum concentrations of lacosamide, its metabolite O-desmethyl lacosamide (ODL), and CYP enzymes in epilepsy patients under polytherapy with other anti-seizure drugs inducing or inhiniting CYP enzymes. Blood samples were collected just before (C0) and 2 hours after (C2) drug intake from patients under lacosamide treatment (n=40) and the frequency of seizures was recorded. Lacosamide and ODL concentrations were measured by liquid chromatography-mass spectrometry and CYP enzyme concentrations were measured by ELISA. Lacosamide concentration/dose-(C/D)-(kg.day/L), lacosamide/ODL-concentrations-(C/Cm) and ODL/CYP2C19 concentration ratios were compared between control, inducer and inhibitor groups. Comparison of lacosamide C0-C/D ratios (2.5±0.2; 1.4±0.2, respectively) and C2-C/D ratios (3.7±0.3; 2.5±0.3, respectively) between control(n=14) and inducer(n=10) groups was found to be statistically significant (p<0.05*). Both lacosamide C0 and C2 C/Cm ratios of the inducer group were found to be significantly lower than the control group (C0; 6.7±1.4 and 15.8±2.8; C2; 9.8±1.7 and 22.1±4.0 respectively, p<0.05*). The serum lacosamide C2 concentration of patients with ≤1 seizure frequency per month (n=21) was found to be significantly higher than patients with >1 seizure frequency per month (n=17) (3.7±0.3 and 2.8±0,2 respectively, p<0.05). Serum C0 and C2 ODL/CYP2C19 concentration ratios were found to be significantly higher in the inducer group compared to the monotherapy group (C0; 319.8±53.3 and 137.8±319; C2; 263.0±66.4 and 89.3±21.9 respectively, p<0.01**). Our results show that carbamazepine and/or phenobarbital could decrease serum lacosamide concentration by affecting the CYP2C19 enzyme. On the other hand, it has been determined that C2 could be a biomarker that can be used for therapeutic drug level monitoring of lacosamide.