İlkokul fen bilimleri dersinde sürdürülebilir STEAM uygulamalarının öğrencilerin sürdürülebilir çevre bilincine ve STEAM tutumlarına etkisi
The effect of sustainable STEAM implementations in primary school science course on students' sustainable environmental awareness and STEAM attitudes
- Tez No: 988068
- Danışmanlar: PROF. DR. NİL DUBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen, STEAM eğitimi, Sürdürülebilirlik, Çevre, İlkokul öğrencileri, Science, STEAM education, Sustainability, Environment, Primary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ilkokul fen bilimleri dersinde sürdürülebilir STEAM uygulamalarının öğrencilerin sürdürülebilir çevre bilincine ve STEAM tutumlarına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Konya ilinin Akşehir ilçesinde bir devlet ilkokulunda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi için uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kapsamında ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Sürdürülebilir Çevre Bilinci Ölçeği”ve“İlkokul Öğrencileri için STEAM Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann- Whitney U-Testi ve Wilcoxon Signed Ranks Test, kullanılmıştır. Araştırmada, fen bilimleri dersini sürdürülebilir STEAM uygulamaları ile işlemenin öğrencilerin sürdürülebilir çevre bilincine olumlu katkı sağladığı ve STEAM tutumlarına olumlu yönde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of sustainable STEAM ımplementations in primary school science course on students' sustainable environmental awareness and STEAM attitudes. The study group consists of fourth-grade students attending a public elementary school in Akşehir district, Konya province, during the 2023-2024 academic year. An appropriate sampling method was used for the study sample. In the study, a pretest-posttest control group model was used within the scope of a quasi-experimental design, one of the quantitative research methods. The“Sustainable Environmental Awareness Scale”and the“STEAM Attitude Scale for Elementary School Students”were used as data collection tools in the study. The Mann-Whitney U-Test and Wilcoxon Signed Ranks Test were used in the analysis of the data. The study concluded that teaching science lessons using sustainable STEAM applications contributes positively to students' sustainable environmental awareness and positively influences their attitudes toward STEAM.