Acil durum toplanma alanları üzerinden P-medyan probleminin meta sezgisel algoritmalar kullanılarak çözülmesi: İzmir ili örneği
Solving P-median problem for the emergency facilities location using metaheuristic algorithms: The case of İzmir
- Tez No: 988097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: P-Medyan Problemi, Meta-sezgisel Algoritmalar, Genetik Algoritmalar, Tavlama Benzetimi Algoritması, Gri Kurt Optimizasyonu, P-Median Problem, Metaheuristic Algorithms, Genetic Algorithms, Simulated Annealing Algorithm, Grey Wolf Optimization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal afetler, insan yaşamı ve çevre üzerinde ciddi ölçüde yıkıcı etkilere yol açmaktadır. Bu etkileri en aza indirmek için etkin bir afet yönetim sistemi kurmak ve sürekli geliştirmek kritik öneme sahiptir. Olası kayıpların azaltılması ve kamu güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla gerekli tüm ihtiyaçların önceden belirlenerek ayrıntılı planlamaların yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda, p-medyan tesis yeri seçimi problemi; n talep noktası arasından p tesisin seçilerek kullanıcıların en yakın tesise olan toplam mesafelerinin en aza indirilmesini amaçlamaktadır. Lojistik, dağıtım, ulaşım ve tedarik zinciri yönetimi gibi pek çok alanda yaygın biçimde uygulama alanı bulan bu problem, hesaplama karmaşıklığı bakımından NP-zor sınıfında yer almaktadır. Bu tez çalışmasında, İzmir'de meydana gelebilecek olası bir doğal afet senaryosunda, halkın sağlık, barınma ve güvenlik gereksinimlerini karşılamak üzere acil durum toplanma alanlarındaki hizmet noktalarının optimal yerleşimi p-medyan modeli ile ele alınmıştır. Problem, Genetik Algoritma, Tavlama Benzetimi Algoritması ve Gri Kurt Optimizasyonu gibi çeşitli meta-sezgisel yöntemler kullanılarak çözülmüş; gerçekleştirilen simülasyonlar, genetik algoritmanın hizmet noktalarının optimizasyonunda diğer yöntemlere kıyasla daha yüksek performans sergilediğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Natural disasters have profoundly destructive impacts on human life and the environment. Establishing and continuously improving an effective disaster management system is therefore of critical importance to minimize these impacts. To reduce potential losses and ensure public safety, it is essential to identify all necessary requirements in advance and develop comprehensive planning accordingly. In this context, the p-median facility location problem seeks to select p facilities among n demand points so as to minimize the total distance between users and their nearest facility. This problem, which is widely applied in fields such as logistics, distribution, transportation, and supply chain management, is classified as NP-hard due to its computational complexity. In this thesis, the problem of determining the optimal locations of emergency service points within gathering areas—designed to meet the health, shelter, and security needs of the population in the event of a potential natural disaster in İzmir—is modeled using the p-median approach. The problem is solved employing various metaheuristic algorithms, including Genetic Algorithm, Simulated Annealing, and Grey Wolf Optimizer. Simulation results demonstrate that the Genetic Algorithm outperforms the other methods in optimizing the locations of service points.