Sıçanlarda sodyum selenit ile oluşturulan katarakt modelinde karnosik asitin etkisi
The effect of carnosic acid on a cataract model induced by sodium selenite in rats
- Tez No: 988116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM SOYDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Karnosik asit, sodyum selenit, katarakt, antioksidan-oksidan dengesi, Karnozik asit, Carnosic acid, sodium selenite, cataract, antioxidant-oxidant balance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ratlarda sodyum selenit (Na2SeO3) ile indüklenen katarakt modelinde karnosik asit etkisinin biyokimyasal ve klinik olarak incelenmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ortalama 50-60 gr ağırlığında postnatal 10.günde olan 28 Spraque-Dawley erkek sıçan dört gruba ayrılarak dahil edildi. İstatistiksel güç analizi yapılarak her grupta minimum 7 denek olması gerekliliği saptandı. Katarakt modeli oluşturmak üzere Na2SeO3 kullanıldı. Kontrol grubu hariç diğer tüm deney gruplarındaki 21 sıçanın her birine literatüre uygun olacak şekilde 30 nmol/gr Na2SeO3 tek doz subkutan olarak uygulandı. Kontrol grubuna sadece SF uygulandı. Eş zamanlı olarak Grup 2'ye dimetil sülfoksit (DMSO) intraperitoneal, Grup 3'e DMSO'da çözülmüş 20 mg/kg dozda karnosik asit intraperitoneal olarak tek doz uygulandı 14. gün sonunda kontrol grubunda immatür-matür katarakt oluşumuyla tüm gruplarda anestezi altında sakrifikasyon işleminden önce kardiyak puncture ile kan alım işlemi gerçekleştirildi. Sakrifiye edilen tüm sıçanlardan enükleasyon ile gözler toplandı, eviserasyon ile lensler ayıklandı ve kurulama kağıdına alındı. Image-j programı ile görüntülenen lens dokuları, biyokimyasal değerlendirme için analiz edilinceye kadar -80 °C'de saklandı. Bulgular: Mikroskobik incelemeler sonucunda gruplar arasında katarakt derecesi açısından anlamlı bir farka rastlandı (p<0,0001). Morfolojik incelemelerde katarakt düzeyinin en belirgin olarak grup1 ve 2 de ortaya çıktığı ve katarakt dereceleri arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi. Katarakt düzeyi an az olan grup ise kontrol grubundan sonra grup 3 olarak belirlendi. Grup 3'teki katarakt derecesinin grup1 ve grup 2'deki katarakt derecelerine göre anlamlı derecede düşük olduğu tespit edildi (p<0,0001). Serum ve lens dokularında ölçülen Süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark göstermiş (P<0,05) fakat dokuda ölçülen glutatyon peroksidaz (GPX1) düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık belirlenmemiştir (P>0,05). Serum ve dokudaki SOD düzeyi diğer gruplara göre grup 3'te (sırasıyla; 0.171 ± 0.038 ng/ml, 0.692 ± 0.104 ng/ml) anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir. Serum ve dokudaki CAT düzeyleri arasında da anlamlı düzeyde fark görülmüştür (sırasıyla; p = 0.004, p = 0.001). Doku CAT düzeyi grup3'te diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Serum GPX1 yetersiz örneklemeden dolayı ölçülemezken dokudaki GPX1 düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda, Na2SeO3 ile oluşturulan katarakt modelinde karnosik asitin hem morfolojik hem de biyokimyasal analizlerde antioksidan kapasiteyi arttırarak kataraktı anlamlı düzeyde azaltabileceği belirlenmiştir. Bu çalışma, cerrahi dışında katarakt gelişimini önlemeye yönelik farmakolojik bir ajan olarak karnosik asidin potansiyelini ortaya koymakta ve ileri çalışmalar için bilimsel temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the biochemical and clinical effects of carnosic acid in a cataract model induced by sodium selenite (Na₂SeO₃) in rats. Materials and Methods: Twenty-eight male Sprague-Dawley rats, with an average weight of 50–60 grams and at postnatal day 10, were divided into four groups. A statistical power analysis determined that each group should include at least seven subjects. Na₂SeO₃ was used to induce the cataract model. A single subcutaneous dose of 30 nmol/g Na₂SeO₃ was administered to each of the 21 rats in the experimental groups, in accordance with the literature, except for the control group, which received only saline (SF). Simultaneously, Group 2 received intraperitoneal dimethyl sulfoxide (DMSO), and Group 3 received a single intraperitoneal dose of 20 mg/kg carnosic acid dissolved in DMSO. On day 14, prior to euthanasia under anesthesia, cardiac puncture was performed for blood collection, followed by enucleation of the eyes from all sacrificed rats. The lenses were isolated through evisceration, placed on blotting paper, and stored at -80 °C until biochemical evaluation. Lens tissues were imaged using the ImageJ program. Findings: Microscopic examinations revealed a statistically significant difference in cataract grades among the groups (p < 0.0001). Morphological evaluations showed that the most prominent levels of cataract formation were observed in Groups 1 and 2, with no significant difference between their cataract grades. The group with the lowest cataract level after the control group was identified as Group 3. The cataract grade in Group 3 was found to be significantly lower than those in Groups 1 and 2 (p < 0.0001). Statistically significant differences were observed in the levels of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) measured in serum and lens tissues among the groups (p < 0.05). However, no statistically significant difference was detected in the levels of glutathione peroxidase (GPX1) measured in the tissue (p > 0.05). The levels of SOD in serum and tissue were significantly higher in Group 3 compared to the other groups (respectively; 0.171 ± 0.038 ng/ml, 0.692 ± 0.104 ng/ml). Significant differences were also observed in CAT levels in serum and tissue (p = 0.004 and p = 0.001, respectively). The tissue CAT level in Group 3 was found to be significantly higher than in the other groups (p < 0.05).Due to insufficient sample volume, GPX1 levels could not be measured in the serum, and no statistically significant difference was observed among the groups in tissue GPX1 levels (p > 0.05). Conclusion: In conclusion, this study demonstrated that carnosic acid significantly reduced cataract formation in the sodium selenite-induced cataract model, likely by enhancing antioxidant capacity in both morphological and biochemical analyses. This study demonstrates the potential of carnosic acid as a pharmacological agent for preventing cataract development outside of surgery and provides the scientific basis for further studies.