Erişkin erkek sıçanlarda etan dimetan sülfonat ile oluşturulan testis hasarı üzerine sodyum selenitin etkisi
Effects of sodium selenite on testicular toxicity induced by ethane dimethane sulphonate in adult rats
- Tez No: 229864
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Ethane dimethane sulphonate, Leydig cell, Rat, Sodium selenite, Testes
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmamızda etan dimetan sülfonat verilmesi sonucunda sıçan testisinde görülen hasara karşı selenyumun etkilerinin ortaya konulması amaçlandı.Testisteki Leydig hücreleri, testosteron salgılanmasında ve ikincil cinsiyet karakterlerinin ortaya çıkmasında görevli olan önemli hücrelerdir. Etan dimetan sülfonatın, seçici olarak Leydig hücreleri üzerindeki yok edici etkisi bilinmektedir. Sodyum selenit, glutatyon peroksidazın etkin merkezini oluşturur, hücrelerin antioksidan dengesinin sağlanmasında ve lipid peroksidasyonunda önemli işlevi vardır. Ayrıca, sodyum selenitin özellikle erkek üreme sisteminde gerekli olduğu çalışmalarla ortaya konulmuştur.Çalışmamızda her birinde 7 adet erişkin erkek sıçan bulunan, dimetilsülfoksit (kontrol), etan dimetan sülfonat, etan dimetan sülfonat + 1 mg/kg sodyum selenit ve etan dimetan sülfonat + 2 mg/kg sodyum selenit verilen 4 grup oluşturuldu. Gruplardaki her hayvanın deney öncesi ve deney sonu vücut ağırlıkları karşılaştırıldı. Deney sonunda sıçanların testis ağırlıkları ölçüldü. Mikroskobik inceleme için Bouin tespit sıvısına alınan sol testislere rutin testis takibi uygulandı. Parafin blokları hazırlanan örneklerden 5µm kalınlığında kesitler alındı ve periyodik asit?Schiff + hematoksilin ile boyandı. İncelenen kesitlerde hasar puanlaması yapılarak gruplar karşılaştırıldı.Sonuç olarak, etan dimetan sülfonatın neden olduğu Leydig hücrelerinin ölümü, testis ve vücut ağırlığındaki azalmaların sodyum selenit ile önlenemediği görüldü. Ancak, sodyum selenitin seminifer tübüllerin yapısının korunmasında olumlu etkilerinin olduğu belirlendi.Anahtar SözcüklerEtan dimetan sülfonat, Leydig hücresi, Sıçan, Sodyum selenit, Testis
Özet (Çeviri)
We aimed to determine the effects of sodium selenite against ethane dimethane sulphonate induced testicular toxicity in rats. Leydig cells in testes secrete testosterone and encourage the develeopment of male seconder sexual characteristics. The toxic effects of ethane dimethane sulphonate in testes are well-known. Sodium selenite forms the active center of glutathione-peroxydase, and has important functions in protection of antioxidant balance and lipid peroxidation. In addition, there is a lot of evidence showing that selenium is needed especially in male reproductive system.In the present study, we used adult male rats (n=7 in each group). The rats received dimethyl sulphoxide as vehicle in Group 1, ethane dimethane sulphonate in Group 2, ethane dimethane sulphonate+1mg/kg sodium selenite in Group 3, and ethane dimethane sulphonate+2mg/kg sodium selenite in Group 4. The animals weighed, before and at the end of the experiment, and body weights and testes weights were recorded. Left testes were fixed in bouin solution and processed for routine paraffin embedding. Tissue blocks were sectioned at 5 µm thickness and stained with periodic acid-Schiff+hematoxyline. Sections were scored histopathologically under light microscope. The data were compaired statistically among the groups.We concluded that sodium selenite was not able to prevent Leydig cell destruction, body weight and testis weight reductions caused by ethane dimethane sulphonate. However, sodium selenite markedly preserved the histology of the seminiferous tubules of the testes.