Ratlarda ketokonazolün oluşturduğu karaciğer hasarına karşı resveratrolün etkisi
Effect of resveratrol against ketoconazol-induced liver damage in rats
- Tez No: 988126
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU YILDIRIM, PROF. DR. EMİNE BAYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ketokonazol, resveratrol, karaciğer toksikasyonu, oksidatif stres, rat, Ketoconazole, resveratrol, liver toxicity, oxidative stress, rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada mantar enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilen ketokonazolün (KTZ) sıçan karaciğerinde oluşturduğu toksisiteye karşı resveratrolün (RSV) potansiyel koruyucu etkisi biyokimyasal, oksidatif stres ve histopatolojik olarak incelendi. Deneyde 40 adet erkek Wistar albino rat kullanıldı. Ratlar kontrol grubu (K) (%0.5'lik karboksimetil selüloz gavaj ile oral olarak verildi), yalnızca KTZ uygulanan grup (20 mg/kg/gün, gavaj ile oral verildi), yalnızca RSV uygulanan grup (20 mg/kg/gün, gavaj ile oral olarak verildi) ve her iki maddenin birlikte uygulandığı grup (KTZ+RSV) (20 mg/kg/gün KTZ ve 20 mg/kg RSV, gavaj ile oral yolla verildi) olarak 4 gruba ayrıldı. Çalışma 28 gün sürdü. Uygulama sonunda kan ve karaciğer doku örnekleri alınarak analiz edildi. Serum biyokimyasal analizlerinde, KTZ uygulanan grupta serum aspartat amino transferaz (AST) aktivitesinin K, RSV, KTZ+RSV uygulanan gruplara kıyasla anlamlı düzeyde artmış olduğu (P<0,05) ve serum alanin aminotransferaz (ALT) aktivitelerinin K grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu, KTZ+RSV grubunda da K grubuna göre istatistiksel olarak yüksek olduğu bulundu (P<0,05). Serum total protein (TP) düzeyleri KTZ ve KTZ+RSV uygulanan grupların, K grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak arttığı bulundu (P<0,05). Serum albümin (ALB) düzeyleri K ve RSV grubuna göre KTZ ve KTZ+RSV grubunda anlamlı düzeyde arttığı bulundu (P≤0,001). Serum globulin (GLB) ve total bilirubin (TBİL) düzeyleri değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (P>0,05). Oksidatif stres analizlerinde, karaciğer dokusunda malondialdehit (MDA) konsantrasyonlarının K, RSV ve RSV+KTZ gruplarına göre KTZ grubunda istatistiksel olarak anlamlı arttığı bulundu (P<0,05). Total oksidan kapasite (TOK) düzeyleri KTZ grubu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde (P<0,01) K ve RSV grubuna göre daha yüksek bulundu, total antioksidan kapasite (TAK) düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlılık göstermedi (P>0,05). Karaciğer oksidatif stres indeksi (OSI) düzeyleri KTZ grubunda diğer gruplar kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı bulundu (≤0,001). Plazma MDA düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (P>0,05). Plazma TOK düzeylerinin KTZ grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu (<0,01). Plazma TAK düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (P>0,05). Plazma OSI düzeyleri incelendiğinde, KTZ grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu (<0,0001). Plazma total tiyol (TT) düzeyleri incelendiğinde, RSV uygulanan grupta diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir artış bulundu (<0,001). Plazma nativ tiyol (NT) düzeyleri incelendiğinde RSV uygulanan grupta diğer gruplara kıyasla yüksek olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (<0,001). Plazma dinamik disülfit (DD) düzeyleri incelendiğinde KTZ uygulanan grupta K grubuna kıyasla sayısal artmalar gözlendi, istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edildi (>0,05). Histopatolojik değerlendirmelerde, KTZ uygulanan grupta hepatosit dejenerasyonu, sinüzoidal konjesyon, nekrotik alanlar ve mononükleer hücre infiltrasyonu gibi karaciğer hasarına dair belirgin patolojik bulgular görüldü. KTZ+RSV uygulanan grupta ise bu bulguların şiddetinin azaldığı ve doku bütünlüğünün büyük ölçüde korunduğu gözlemlendi. Sonuç olarak KTZ'nin karaciğerde biyokimyasal ve histopatolojik hasarlara yol açtığı, RSV'nın ise bu hasara karşı anlamlı düzeyde koruyucu etki gösterdiği tespit edildi. Bu bulgular, RSV'nin KTZ kaynaklı karaciğer hasarlarında hepatoprotektif madde olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the potential protective effect of resveratrol (RSV) against this toxicity of ketoconazole (KTZ), a commonly preferred agent in the treatment of fungal infections, on rat liver was investigated through biochemical, oxidative stress, and histopathological assessments. A total of forty male Wistar albino rats were used in the experiment. The rats were randomly assigned into four groups: the control group (K) (administered 0.5% carboxymethyl cellulose orally by gavage), the group receiving only KTZ (20 mg/kg/day, orally by gavage), the group receiving only RSV (20 mg/kg/day, orally by gavage), and the group receiving both substances concurrently (KTZ+RSV) (20 mg/kg/day KTZ and 20 mg/kg/day RSV, orally by gavage). The study duration was 28 days. At the end of the treatment period, blood and liver tissue samples were collected and analyzed. Serum biochemical analyses revealed that serum AST activity was significantly increased in the KTZ group compared with the K, RSV, and KTZ+RSV groups (P<0.05). Serum ALT activities were statistically significantly higher in the KTZ group compared with the control group, and also statistically elevated in the KTZ+RSV group compared with the K group (P<0.05). Serum TP levels were statistically significantly increased in the KTZ and KTZ+RSV groups compared with the K group (P<0.05). Serum ALB levels were found to be significantly elevated in the KTZ and KTZ+RSV groups compared with the K and RSV groups (P≤0.001). When serum globulin (GLB) and total bilirubin (TBIL) levels were evaluated, a significant difference was found between the groups (P>0.05). In oxidative stress analyses, malondialdehyde (MDA) concentrations in liver tissue were statistically significantly increased in the KTZ group compared with the K, RSV, and RSV+KTZ groups (P<0.05). Total oxidant capacity (TOC) levels were statistically significantly higher (P<0.01) in the KTZ group compared with the K and RSV groups, whereas total antioxidant capacity (TAC) levels showed no statistically significant differences among groups (P>0.05). Liver oxidative stress index (OSI) levels were statistically significantly higher in the KTZ group compared with the other groups (≤0.001). No statistically significant difference was detected among groups regarding plasma MDA levels (P>0.05). Plasma TOC levels were statistically significantly elevated in the KTZ group compared with the other groups (<0.01). No statistically significant differences were observed among groups for plasma TAC levels (P>0.05). Plasma OSI levels were statistically significantly higher in the KTZ group compared with the other groups (<0.0001). Regarding plasma total thiol (TT) levels, a statistically significant increase was detected in the RSV group compared with the other groups (<0.001). Plasma native thiol (NT) levels were found to be higher and statistically significant in the RSV group compared with the other groups (<0.001). Examination of plasma dinamic disulfide (DD) levels demonstrated numerical increases in the KTZ group compared with the K group; however, these changes were not statistically significant (>0.05). Histopathological evaluations revealed distinct pathological findings indicative of liver injury in the KTZ group, including hepatocyte degeneration, sinusoidal congestion, necrotic areas, and mononuclear cell infiltration. In the KTZ+RSV group, the severity of these lesions was reduced, and overall tissue integrity was largely preserved. In conclusion, KTZ was found to cause biochemical and histopathological liver damage, whereas RSV exerted a significantly protective effect against this injury. These findings suggest that RSV may serve as a hepatoprotective agent in KTZ-induced liver damage.