Nonfonksiyonel adrenal kitlelerde klinik ve radyolojik bulguların histopatolojik sonuçlarla karşılaştırılması
  1. Tez No: 988130
  2. Yazar: AYLİN DOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YALIN İŞCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal bez neoplazmları, Adrenalektomi, Radyolojik görüntüleme, Adrenal gland neoplasms, Adrenalectomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Adrenal kitlelerde cerrahi endikasyonun belirlenmesinde temel kriterler, hormonal aktivite ve malignite potansiyelidir. Fonksiyonel tümörlerde standart yaklaşım cerrahi iken, nonfonksiyonel adrenal kitlelerde cerrahi endikasyon hâlâ tartışmalı bir konudur. Bu olgularda karar süreci; kitlenin büyüklüğü, radyolojik özellikleri, büyüme hızı ve olası malignite riski gibi çeşitli faktörlerin birlikte değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bu çalışmada, kliniğimizde son yirmi yılda adrenalektomi uygulanan tüm olgular demografik, klinik ve histopatolojik özellikleriyle incelenerek merkezimizin adrenal cerrahi pratiğinin genel profili ortaya kondu. Nonfonksiyonel adrenal kitlelerde cerrahi endikasyonu belirlemede kullanılabilecek objektif kriterlerin tanımlanması amacıyla radyolojik bulgular ile histopatolojik sonuçlar karşılaştırıldı. Böylece, nonfonksiyonel adrenal kitlelerde cerrahi karar sürecine yol gösterebilecek objektif parametrelerin belirlenmesi hedeflendi. HASTALAR VE YÖNTEM 1 Ocak 2005 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahi Kliniği'nde adrenalektomi yapılan tüm hastalar incelenip nonfoksiyonel adrenal kitleler saptandı. Klinik, demografik, cerrahi ve histopatolojik veriler ameliyathane kayıtları, hasta dosyaları ve Hasta Bilgi Yönetim Sistemi(HBYS) üzerinden incelendi. Ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) görüntüleri, patoloji bilgisine erişimi olmayan radyoloji ve nükleer tıp uzmanları tarafından bağımsız biçimde yeniden yorumlandı. Bilgisayarlı tomografide tümör boyutu, Hounsfield Ünitesi (HU), kontrast tutulumu; MRG'de sinyal kaybı, heterojenite, sınır düzeni, difüzyon kısıtlaması; PET/BT'de SUVmax değerleri kaydedildi. Bu parametreler histopatolojik tanılarla karşılaştırılarak malignite öngörüsündeki performansları analiz edildi. BULGULAR Toplam 129 nonfonksiyonel adrenal kitle saptandı. Hastaların ortalama yaşı 51,7 yıl olarak bulundu; olguların %55'i insidental, %45'i semptomatik olarak saptandı. Bu grupta malignite oranı %20 olup, malign olguların önemli bir kısmında tümör çapı ≥4 cm olarak bulundu. ROC analizinde tümör çapı için 44,5 mm cut-off değeriyle eğri altında kalan alan (AUC) 0,72 (%95 GA: 0,62–0,82) olarak hesaplanmış, bu değerin üzerindeki olgularda malignite riskinin 3,5 kat arttığı saptandı (p<;0,001). Benzer şekilde, BT'de 20 HU eşik değeri için AUC 0,73 (%95 GA: 0,62–0,83) olup, 20 HU üzerindeki lezyonlarda malignite riskinin yaklaşık 5 kat arttığı belirlendi (p<;0,001). Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)'de heterojenite (p=0,04), sınır düzensizliği (p=0,03) ve difüzyon kısıtlaması (p=0,001) maligniteyle anlamlı ilişki gösterdi. PET/BT analizinde ise SUVmax değerleri benign olgularda ortalama 6,1±6,1 iken, malign olgularda 13,7±12,7 ile anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,003). Çalışma aralığındaki tüm adrenalektomi olguları incelendiğinde 506 olgunun 470'inin (%92,9) benign, 36'sının (%7,1) malign karakterde olduğu saptandı. Nonfonksiyonel grupta malignite oranı tüm gruba kıyasla istatistiksel olarak yüksek bulundu (p<;0,0001). En sık saptanan histopatolojik tanı adrenal adenom (%39,1) olup, bunu feokromositoma/paraganglioma (%26,9) ve adrenal kortikal hiperplazi (%15,8) izledi. Malign olgular arasında en yaygın tanı adrenokortikal karsinom (%3,8) olarak belirlendi. SONUÇ Adrenal kitlelerin büyük çoğunluğu benign özellik göstermesine rağmen, nonfonksiyonel olgularda belirgin bir malignite riski bulunmaktadır. Tümör boyutu ve BT'deki HU değeri, malignite öngörüsünde en güçlü parametreler olarak öne çıkmaktadır. Manyetik rezonans görüntülemede heterojenite ve difüzyon kısıtlaması gibi özellikler, tanısal doğruluğu artıran ek göstergelerdir. PET/BT'de yüksek SUVmax değerleri de malignite lehine önemli bir bulgudur.
Özet (Çeviri)
The main criteria for determining surgical indication in adrenal masses are hormonal activity and malignancy potential. While the standard approach for functional tumors is surgery, surgical indication in nonfunctional adrenal masses remains a controversial issue. In these cases, the decision-making process requires the combined assessment of various factors such as the size of the mass, radiological features, growth rate, and possible risk of malignancy. In this study, all cases who underwent adrenalectomy in our clinic over the past twenty years were analyzed in terms of demographic, clinical, and histopathological characteristics in order to present the general profile of our center's adrenal surgery practice. To identify objective criteria that can be used to determine surgical indication in nonfunctional adrenal masses, radiological findings were compared with histopathological results. Thus, the aim was to identify objective parameters that could guide the surgical decision-making process in nonfunctional adrenal masses. PATIENTS AND METHODS All patients who underwent adrenalectomy at the Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Endocrine Surgery Clinic between January 1, 2005 and December 31, 2024 were evaluated. Clinical, demographic, surgical, and histopathological data were reviewed through operating room records, patient files, and the Hospital Information Management System (HBYS). Preoperative computed tomography (CT), magnetic resonance imaging (MRI), and positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) images were independently re-interpreted by radiology and nuclear medicine specialists without access to pathology information. In the CT, tumor size, Hounsfield Unit (HU), and contrast enhancement were recorded; in MRI, signal loss, heterogeneity, border regularity, and diffusion restriction were noted; in PET/CT, SUVmax values were documented. These parameters were compared with histopathological diagnoses to analyze their performance in predicting malignancy. RESULTS Of the total 506 patients, 66% were women, with a mean age of 48.1 years (range: 13- 78). Of the lesions, 470 (92.9%) were benign and 36 (7.1%) were malignant. The most commonly identified histopathological diagnosis was adrenal adenoma (39.1%), followed by pheochromocytoma/paraganglioma (26.9%) and adrenal cortical hyperplasia (15.8%). Among the malignant cases, the most prevalent diagnosis was adrenocortical carcinoma (3.8%). In the group with nonfunctional adrenal masses, the mean age of 129 patients was 51.7 years; 55% of the cases were detected incidentally, while 45% were symptomatic. The malignancy rate in this subgroup was 20%, and in a significant portion of malignant cases, the tumor diameter was ≥4 cm. In ROC analysis, with a cutoff value of 44.5 mm for tumor diameter, the area under the curve (AUC) was calculated as 0.72 (95% CI: 0.62–0.82), and it was found that cases above this value had a 3.5-fold increased risk of malignancy (p<;0.001). Similarly, for the threshold value of 20 HU in CT, the AUC was 0.73 (95% CI: 0.62–0.83), and the risk of malignancy was found to be approximately 5 times higher in lesions above 20 HU (p<;0.001). On magnetic resonance imaging (MRI), heterogeneity (p=0.04), irregular borders (p=0.03), and diffusion restriction (p=0.001) showed significant association with malignancy. In PET/CT analysis, the mean SUVmax value was 6.1±6.1 in benign cases, while in malignant cases it was significantly higher at 13.7±12.7 (p=0.003). CONCLUSION Although the vast majority of adrenal masses are benign, there is a significant risk of malignancy in nonfunctional cases. Tumor size and HU value on CT stand out as the strongest parameters for predicting malignancy. Features such as heterogeneity and diffusion restriction on magnetic resonance imaging are additional indicators that increase diagnostic accuracy. High SUVmax values on PET/CT are also an important finding in favor of malignancy. The comprehensive use of clinical and biochemical evaluation along with multimodal imaging methods can contribute to the accurate preoperative classification of adrenal masses and help prevent unnecessary surgeries.