Tiroid oftalmopatili hastalarda retrobülber kan akımı ile kororidal ve retinal kan dolaşımı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between retrobulbar blood flow and choroidal and retinal circulation in patients with thyroid ophthalmopathy
  1. Tez No: 988131
  2. Yazar: EMİNE NUR ATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Graves Oftalmopati, Retrobulber Kan Akımı, Renkli Doppler Ultrasonografi, Optik Koherence Tomografi Anjiyografi, Koroidal Vaskülarite İndeksi, Retinal Mikrosirkülasyon, Graves Ophthalmopathy, Retrobulbar Blood Flow, Color Doppler Ultrasonography, Optical Coherence Tomography Angiography, Choroidal Vascularity İndex, Retinal Microcirculation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tiroid oftalmopatili (GO) hastalarda retrobulber arteriyel ve venöz kan akım parametreleri ile retina ve koroid mikrosirkülasyonu arasındaki ilişkinin renkli doppler ultrasonografi (RDUS), optik koherens tomografi (OCT) ve optik koherence tomografi anjiyografi (OCT-A) yöntemleriyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu klinik araştırmaya toplam 158 hasta dâhil edilmiştir. Katılımcılar dört gruba ayrılmıştır: aktif GO (n = 34), inaktif GO (n = 38), oftalmopatisi olmayan Graves hastaları (n = 52) ve sağlıklı kontrol grubu (n = 34). Tüm olgulara ayrıntılı oftalmolojik muayene, Hertel ekzoftalmometresi ile glob pozisyonu ölçümü, OCT, EDI-OCT ve OCT-A görüntüleme yöntemleri uygulanmıştır. Renkli Doppler ultrasonografi ile Oftalmik arter (OA), santral retinal arter (SRA), santral retinal ven (SRV) ve posterior siliyer arter (PSA) akım parametreleri (pik sistolik hız [PSV], diyastol sonu hız [EDV] ve rezistif indeks [RI]) ölçülmüştür. Retinal damar yoğunluğu OCT-A ile, koroidal kalınlık ve koroidal vaskülarite indeksi (CVI) ise EDI-OCT yöntemiyle değerlendirilmiştir. Retrobulber ve mikrovasküler parametreler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle incelenmiştir. Bulgular: Aktif GO grubunda OA–PSV ve OA–EDV değerleri diğer tüm gruplara göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p < 0.05). SRA–PSV değerleri ise inaktif GO grubunda belirgin artış göstermiştir. SRV akım hızları aktif ve inaktif GO gruplarında sağlıklı kontrollere göre yüksek saptanmıştır. Süperfisyel ve derin maküler kapiller pleksus damar yoğunlukları aktif GO grubunda anlamlı düzeyde azalmıştır (p < 0.05). Temporal koroid kalınlığı (TCT) gruplar arasında anlamlı farklılık göstermiş (p = 0.002), en düşük değer Graves grubunda, en yüksek değer sağlıklı kontrol grubunda belirlenmiştir. CVI en yüksek oftalmopatisi olmayan Graves hastaları grubunda bulunmuştur (p < 0.001). Korelasyon analizlerinde, aktif GO grubunda SRA–PSV ile MAKSCP perifovea (r = –0.44; p = 0.011), OCT santral kalınlık (r = –0.36; p = 0.043), TCT (r = –0.49; p = 0.005) ve NCT (r = –0.39; p = 0.024) arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. SRA–RI ile CVI arasında negatif korelasyon gözlenmiştir (r = –0.39; p = 0.025). SRV–EDV, MAKDCP perifovea, superior ve inferior hemisfer damar yoğunlukları ile pozitif korelasyon göstermiştir (r = 0.36–0.40; p < 0.05). OA–EDV, MAKDCP perifovea ve superior hemisfer ile negatif korelasyon göstermiştir (r ≈ –0.37; p < 0.05). İnaktif GO grubunda anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, aktif Graves oftalmopatisinde retrobulber hemodinamik değişikliklerin retina ve koroid mikrosirkülasyonunda ölçülebilir bozulmalarla birlikte seyrettiğini göstermektedir. İnaktif fazda kan akım parametrelerinin kontrol grubuna yaklaşması, inflamasyonun gerilemesiyle dolaşımın kısmen normale döndüğünü düşündürmektedir. RDUS ve OCT-A yöntemlerinin birlikte kullanılması, orbital ve mikrovasküler değişikliklerin bütüncül, noninvaziv değerlendirilmesinde yararlı bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between retrobulbar arterial and venous blood flow parameters and the microcirculation of the retina and choroid in patients with thyroid ophthalmopathy (GO), using color Doppler ultrasonography (CDUS) and optical coherence tomography angiography (OCT-A). Materials and Methods: This prospective clinical study included 158 patients who were divided into four groups: active GO (n = 34), inactive GO (n = 38), Graves' disease without ophthalmopathy (n = 52), and healthy controls (n = 34). All participants underwent a detailed ophthalmologic examination, measurement of globe position using the Hertel exophthalmometer OCT, EDI-OCT, and OCT-A imaging methods. Color Doppler ultrasonography was used to measure the flow parameters (peak systolic velocity [PSV], end-diastolic velocity [EDV], and resistive index [RI]) of the ophthalmic artery (OA), central retinal artery (CRA), central retinal vein (CRV), and posterior ciliary artery (PCA).Retinal vessel densities were assessed using OCT-A, while choroidal thickness and the choroidal vascularity index (CVI) were measured using enhanced depth imaging OCT (EDI-OCT). Correlation analyses were performed to investigate associations between retrobulbar hemodynamic and microvascular parameters. Results: In the active GO group, OA–PSV and OA–EDV values were significantly higher than in all other groups (p < 0.05), while SRA–PSV values were elevated in the inactive GO group. SRV flow velocities were higher in both GO groups compared to controls. Superficial and deep macular capillary plexus vessel densities were significantly reduced in the active GO group (p < 0.05). Temporal choroidal thickness (TCT) differed among groups (p = 0.002), being lowest in the Graves group and highest in healthy controls. CVI was highest in the Graves group (p < 0.001). In active GO, SRA–PSV showed negative correlations with MAKSCP perifovea (r = –0.44; p = 0.011), OCT central thickness (r = –0.36; p = 0.043), TCT (r = –0.49; p = 0.005), and NCT (r = –0.39; p = 0.024), while SRA–RI correlated inversely with CVI (r = –0.39; p = 0.025). SRV–EDV was positively correlated with deep capillary plexus parameters (r = 0.36–0.40; p < 0.05). No significant correlations were observed in the inactive GO group. Conclusion: This study demonstrates that active Graves ophthalmopathy is associated with measurable microvascular impairment in retinal and choroidal circulation, accompanied by altered retrobulbar hemodynamics. The absence of correlations in the inactive phase suggests partial normalization of perfusion following resolution of inflammation. Combined use of CDUS and OCT-A provides an integrated, noninvasive approach for comprehensive evaluation of orbital and microvascular changes in GO.