Derin öğrenme teknikleri kullanılarak radyolojik görüntüler üzerinden akciğer kanseri tespitinin incelenmesi
Investigation of lung cancer detection on radiological images using deep learning techniques
  1. Tez No: 988132
  2. Yazar: HÜSEYİN DOĞUKAN ÖZTÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Science and Technology, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derin öğrenme, Yapay zeka, Deep learning, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, halka açık kaynaklardan elde edilen 133 adet akciğer röntgeni (91 normal, 42 patolojik) görüntüleri üzerinde, derin öğrenme tabanlı farklı model mimarilerinin (TorchXRayVision temelli DenseNet, NIH, CheXpert, RSNA ve ResNet50) akciğer kanseri tespitindeki başarıları karşılaştırılmıştır. Görüntüler min-max normalleştirme ve 224×224 piksel boyutlandırma ile ön işleme alınmıştır. Modeller, aktarım öğrenmesi ile ikili sınıflandırmaya adapte edilip, doğruluk, duyarlılık, özgüllük, F1-skoru ve AUC-ROC metrikleriyle değerlendirilmiştir. Eğitim ve doğrulama aşamaları %80 eğit–%20 doğrula oranıyla gerçekleştirilmiştir. TorchXRayVision DenseNet modeli, %92.6 doğruluk, %77.8 duyarlılık, %100 özgüllük ve %84.5 AUC-ROC ile en başarılı sonuçları vermiştir. Aktarım öğrenmesi, küçük ve dengesiz veri setlerinde dahi işlevsel olmuş, ancak sınıf dengesizliği hatırlama oranlarını sınırlandırmıştır. Sonuçlar, derin öğrenmeye dayalı yaklaşımların radyolojik akciğer görüntülerinde kanser tespiti için pratik ve güvenilir bir klinik karar destek aracı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates and compares the performance of several deep learning-based models (TorchXRayVision DenseNet, NIH, CheXpert, RSNA, and ResNet50) for lung cancer detection on 133 public chest X-rays (91 normal, 42 pathological) images. Images were preprocessed via min-max normalization and resized to 224×224 pixels. All models were adapted for binary classification via transfer learning and assessed using accuracy, sensitivity, specificity, F1- score, and AUC-ROC, with an 80%/20% train-validation split. The TorchXRayVision DenseNet model achieved the highest results: 92.6% accuracy, 77.8% sensitivity, 100% specificity, and an AUC-ROC of 84.5%. Transfer learning yielded meaningful results even with small, imbalanced data; however, class imbalance partly limited recall. The findings demonstrate that deep learning approaches offer practical and reliable support for clinical lung cancer detection from radiological images.