GDO (genetiği değiştirilmiş organizma) tayininde optimum DNA izolasyonu için yem numunelerinin hazırlık aşamasında kullanılacak kemometrik yaklaşım
Chemometric approach to be used in the preparation of feed samples for optimum DNA isolation in the determination of GMO (genetically modified organism)
  1. Tez No: 988151
  2. Yazar: AYLİN ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CTAB, DNA İzolasyonu, GDO, Yem, CTAB, DNA Isolation, GMO, Feed
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bitkisel ürünlerin GDO içeriği tespitinde, DNA temelli yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. DNA elde etmek üzere çeşitli izolasyon protokolleri mevcut olup, bu protokollerde modifikasyonlar gerekebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; yem sınıfından olan soya proteini konsantrelerinde, Cetyltrimethylammonium Bromide (CTAB) yöntemi ile DNA izolasyonunda yapılacak modifikasyonlar ile polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) aşamasında kullanılacak uygun saflıkta ve verimli DNA elde etmektir. Yapılacak modifikasyonda parametrelerin, istatistiksel ve kemometrik yaklaşımla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda soya proteini konsantresinden, Modifiye Edilmiş CTAB Yöntemi ile DNA izolasyonu gerçekleştirilmiştir. CTAB metodu uygulanması ucuz bir yöntemdir. Ayrıca bu yöntem laboratuvar kimyasallarının kolay bulunabilirliği nedeniyle birçok laboratuvarda tercih edilmektedir. Dolayısıyla ekonomik, güvenilir ve modifikasyona açık olması sebebiyle bu çalışmada tercih edilmiştir. CTAB Metodunda Plackett-Burman tasarımına göre 16 adet analiz yapılmıştır. Yapılan analizlerin regresyon sonuçlarına göre DNA saflığına en çok etki eden 3 parametre belirlenmiştir. Her bir faktörün optimum koşullarının bulunması için, 2 seviyeli 3 faktörlü merkezi kompozit tasarım tablosu hazırlanarak bu tablodaki değerlere göre analizler yapılmıştır. Sonuç olarak, optimum y saflık değerine (max: 2, min: 1.60 ve hedef: 1,80) ulaşabilmek için CTAB çökeltme çözeltisinin 3,59 kat; NaCl miktarının 367,7 µl ve örnek miktarının ise 468,2 mg olması gerekmektedir. MINITAB programına göre hesaplanan veriler ile yapılan analiz sonuçlarının tutarlı olduğu; sonuçların minimum değer olan (1,60), hedeflenen (1,80) ve maksimum (2,00) değer aralığında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DNA-based method is widely used in determining the GMO content of plant products. Various isolation protocols are available to obtain DNA, and modifications may be required in these protocols. The goal of this study; to obtain DNA of suitable quality and efficiency for the polymerase chain reaction (PCR) stage with the modifications to be made in DNA isolation using the Cetyltrimethylammonium Bromide (CTAB) method in feed class soy protein concentrates. In the modification to be made, it is aimed to evaluate the parameters with a statistical and chemometric approach. In this context, DNA isolation was carried out from soy protein concentrate with the Modified CTAB Method. The CTAB method is an inexpensive method to implement. Additionally, this method is preferred in many laboratories due to the easy availability of laboratory chemicals. Therefore it was preferred, because it is economical, trustworthy, open to modification. In the CTAB Method, 16 analyzes were performed according to the Plackett-Burman design. According to the regression results of the analyses, the 3 parameters that most affect DNA purity were determined. So as to, reach to the optimum conditions for each factor, a 2-level, 3-factor central composite design table was prepared and analyzes were made according to the values in this table. As a result, in order to reach the optimum y purity value (max: 2, min: 1.60 and target: 1.80), the CTAB precipitation solution should be 3.59 times; The amount of NaCl should be 367.7 µl and the sample amount should be 468.2 mg. The data calculated according to the MINITAB program and the analysis results are consistent; It was observed that the results were within the range of the minimum value (1.60), the target (1.80) and the maximum value (2.00).