Çevresel örneklerden yeşil mikroalg Prototheca sp. izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of Prototheca sp. from environmental samples
  1. Tez No: 988152
  2. Yazar: ABDULLAH ENES GÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ TÜNEY KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Deniz Bilimleri, Mikrobiyoloji, Biology, Marine Science, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Algler, Hidrobiyoloji, Mikroalgler, Mikrobiyoloji, Moleküler karakterizasyon, Algae, Hydrobiology, Microalgae, Microbiology, Molecular Characterisation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Fotosentez yeteneğini kaybetmiş sıra dışı bir yeşil alg cinsi olan Prototheca, hayvanlarda ve insanlarda prototekozis olarak bilinen enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Ancak Türkiye'de bu cinsin çevresel yayılışı hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu çalışmada, İzmir İl sınırları içerisindeki doğal ve yapay su kaynaklarından toplanan örneklerde Prototheca türlerinin varlığı araştırılmıştır. Araştırmada hem kültüre dayalı izolasyon hem de çevresel DNA (eDNA) temelli moleküler yöntemler birlikte kullanılmıştır. Saf kültür elde etmek amacıyla Prototheca İzolasyon Besiyeri (PIM) kullanılmış; moleküler analizlerde ise PZR, PZR-RFLP ve DNA dizi analizi yöntemleri uygulanmıştır. Toplanan 60 çevresel örnekten 7 tanesinde PZR ile pozitiflik saptanmış, bunlardan 3 tanesinden saf izolat elde edilmiştir. Belirlenen türler arasında P. bovis, P. ciferrii ve P. cerasi yer almaktadır. Elde edilen sonuçlar, düşük yoğunlukta bulunan mikroorganizmaların araştırılmasında kültüre dayalı ve moleküler yöntemlerin birlikte kullanılmasının güvenilir ve bütüncül sonuçlar sağladığını ortaya koymuştur. Bu çalışma, Türkiye'de Prototheca mikroalglerinin çevresel dağılımını hem kültür hem de moleküler yöntemlerle birlikte inceleyen ilk sistematik araştırma olma özelliğini taşımaktadır
Özet (Çeviri)
Prototheca is an unusual genus of green algae that has lost its photosynthetic ability and can cause infections known as protothecosis in animals and humans. However, information on the environmental distribution of this genus in Türkiye is limited. In this study, the presence of Prototheca species was investigated in samples collected from natural and artificial water resources within the province of İzmir. Both culture-based isolation and environmental DNA (eDNA) based molecular methods were employed. Prototheca Isolation Medium (PIM) was used to obtain pure cultures, while PCR, PCR-RFLP, and DNA sequencing techniques were applied for molecular analyses. Of the 60 environmental samples collected, 7 tested positive by PCR, and pure isolates were obtained from 3 of these samples. The identified species included P. bovis, P. ciferrii, and P. cerasi. The results demonstrated that combining culture-based and molecular techniques provides more reliable and comprehensive outcomes in the investigation of microorganisms occurring at low abundance in the environment. This study represents the first systematic research in Türkiye to examine the environmental distribution of Prototheca microalgae using both culture and molecular approaches.