Muhabbet kuşlarında avian gastrik yeast hastalığının tedavisinde amfoterisin B ve terbinafinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of amphotericin B and terbinafine in the treatment of avian gastric yeast disease in budgerigars
  1. Tez No: 988156
  2. Yazar: ZARİFE DEĞER ULUĞBEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Amfoterisin B, Avian Gastrik Yeast, Muhabbet kuşları, Terbinafin, Amphotericin B, Avian Gastric Yeats, Parakeets, Terbinafine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, avian gastrik yeast tanısı konulan muhabbet kuşlarında (Melopsittacus undulatus), iki farklı antifungal ajan olan terbinafin (60 mg/kg) ve amfoterisin B'nin (100 mg/kg) terapötik etkinliğinin, klinik ve laboratuvar bulgulara dayanarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın materyalini, Avian gastrik yeast tanısı konulan 80 muhabbet kuşu oluşturdu. Hastalar tedavi protokolüne göre terbinafin uygulananlar (1. grup n:40) ve amfoterisin B uygulanan (2. grup n:40) iki gruba ayrıldı. Her iki gruba dahil edilen kuşların klinik muayenesi, dışkı analizi (natif, giemsa boyama), tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmesi, canlı ağırlık ölçümleri, histopatolojik inceleme ve istatistiksel analizler yöntem olarak kullanıldı. Bulgular: Avian gastrik yeast tanısı konulan 80 muhabbet kuşunda terbinafin ve amfoterisin B tedavilerinin klinik, mikroskobik, histopatolojik ve istatistiksel etkileri değerlendirildi. Klinik semptomlar başlangıçta her iki grupta da benzerdi; 14. gün sonunda amfoterisin B grubunda semptomların daha belirgin şekilde gerilediği ve mortalitenin görülmediği belirlendi. Giemsa boyama ile Macrorhabdus ornithogaster'e ait tipik morfolojide fungal yapılar tespit edildi. Histopatolojik olarak ventrikülüs ve proventrikülüste inflamasyon, doku hasarı ve fungal infiltrasyon saptandı. İstatistiksel analizlerde tedavi sonrası canlı ağırlık değişimleri anlamlı bulunmadı ancak amfoterisin B grubunda klinik iyileşme daha belirgindi. Sonuç: Amfoterisin B'nin avian gastrik yeast tedavisinde terbinafine kıyasla daha yüksek klinik iyileşme ve hayatta kalma oranı sağladığı belirlenmiştir. Her iki antifungal ajan da kuşların canlı ağırlığı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermemiştir. Bulgular, amfoterisin B'nin etkinliğini ve antifungal tedavilerin güvenliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to comparatively evaluate the therapeutic efficacy of two different antifungal agents, terbinafine (60 mg/kg) and amphotericin B (100 mg/kg), in budgerigars (Melopsittacus undulatus) diagnosed with avian gastric yeast, based on clinical and laboratory findings. Material and Method: In this study, the efficacy of terbinafine and amphotericin B was compared in 80 budgerigars diagnosed with avian gastric yeast. Clinical examination, fecal analysis (native, Giemsa staining), pre- and post-treatment evaluation, histopathological examination, and statistical analyses were used as methods. Result: The clinical, microscopic, histopathological, and statistical effects of terbinafine and amphotericin B treatments were evaluated in 80 parakeets diagnosed with avian gastric yeast. Clinical symptoms were similar in both groups at the outset; by the end of day 14, symptoms had subsided more markedly in the amphotericin B group, and no mortality was observed. Fungal structures with the typical morphology of Macrorhabdus ornithogaster were detected using Giemsa staining. Histopathologically, inflammation, tissue damage, and fungal infiltration were detected in the ventriculus and proventriculus. Statistical analyses showed no significant changes in live weight after treatment, but clinical improvement was higher in the amphotericin B group. Conclusion: Amphotericin B has been found to provide higher clinical improvement and survival rates compared to terbinafine in the treatment of avian gastric yeast. Neither antifungal agent had a statistically significant effect on the live weight of birds. The findings support the efficacy of amphotericin B and the safety of antifungal treatments.