Yeşil sentez yöntemiyle narenciye kabuğundan elde edilen gümüş (Ag) nanopartiküllerin Galleria mellonella l. larvalarında immün aktivitelerinin araştırılması
Investigation of the immune activities of silver (ag) nanoparticles obtained from citrus peel by green synthesis method in g. mellonella larvae
- Tez No: 988172
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Galleria mellonella, Galleria mellonella
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, limon (Citrus limon) ve portakal (Citrus sinensis) kabuklarından elde edilen bitki ekstraktları kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile gümüş nanopartiküllerin (AgNP) üretimi gerçekleştirilmiş ve elde edilen nanopartiküllerin Galleria mellonella larvalarında bazı immünolojik parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Kurutulan narenciye kabukları öğütülerek sıcak su ile ekstrakte edilmiş, elde edilen özütler gümüş sülfat çözeltileriyle karıştırılarak nanopartikül sentezi gerçekleştirilmiştir. Nanopartiküller FTIR, SEM ve XRD analizleriyle karakterize edilmiştir. Çalışmada son dönem G. mellonella larvalarına 50 ppm ve 150 ppm konsantrasyonlarında limon ve portakal kabuğu kaynaklı AgNP çözeltileri enjeksiyon yöntemiyle uygulanmıştır. Uygulamalardan 72 saat sonra larvalardan hemolenf alınarak total hemosit sayısı ve fenoloksidaz enzim aktivitesi ölçülmüştür. Limon kabuğu ekstraktı ile sentezlenen AgNP uygulamalarında total hemosit sayısının kontrol grubuna kıyasla doz artışına bağlı olarak yükseldiği görülmüştür. Benzer şekilde portakal kabuğu kaynaklı AgNP uygulamalarında da hemosit sayısında anlamlı artışlar kaydedilmiştir. Fenoloksidaz aktivitesi incelendiğinde, limon kabuğu ekstraktından elde edilen AgNP'lerde düşük doz uygulamalarında azalma, yüksek dozda ise belirgin bir artış gözlenmiştir. Portakal kabuğu kaynaklı AgNP grubunda ise tüm dozlarda kontrol değerine göre anlamlı artışlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, narenciye atıklarının biyoteknolojik açıdan değerlendirilebilirliğini ve biyolojik sistemlerde nanopartikül–immün etkileşiminin araştırılmasında G. mellonella'nın uygun bir model olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, silver nanoparticles (AgNPs) were synthesized through green method using plant extracts obtained from lemon (Citrus limon) and orange (Citrus sinensis) peels, and their effects on selected immunological parameters in Galleria mellonella larvae were investigated. Dried citrus peels were ground and extracted with hot water, and the resulting extracts were mixed with silver sulfate solutions to achieve nanoparticle synthesis. The nanoparticles were characterized using FTIR, SEM, and XRD analyses. In biological experiments, late-stage G. mellonella larvae were injected with AgNP solutions derived from lemon and orange peels at concentrations of 50 ppm and 150 ppm. After 72 hours, hemolymph was collected from the larvae to measure total hemocyte counts and phenoloxidase enzyme activity. Applications of AgNPs synthesized from lemon peel extract showed a dose-dependent increase in total hemocyte counts compared to the control group. Similarly, AgNPs derived from orange peel extract also caused significant increases in hemocyte counts. Examination of phenoloxidase activity revealed a decrease at lower doses and a marked increase at higher doses in the lemon peel AgNP group, while the orange peel AgNP group exhibited significant increases at all doses compared to the control. This study demonstrates the biotechnological potential of citrus waste utilization and highlights G. mellonella as a suitable model for exploring nanoparticle–immune interactions in biological systems.