Yağı azaltılmış tuzlu kurabiye üretiminde farklı özelliklere sahip beyaz peynir tozlarının (yağı azaltılmış, mikropartiküle protein içeren yağı azaltılmış ve tam yağlı) kullanılması ve kurabiye kalitesine etkilerinin belirlenmesi
The use of white cheese powders with different properties (reduced fat, reduced fat with microparticle protein, full fat) in reduced fat salty cookie production and the determination of their effects on cookie quality
  1. Tez No: 988173
  2. Yazar: MELİSSA ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağ azaltma, peynir tozu, kurabiye üretimi, kurabiye kalitesi, Kurabiye, Peynirler, Yağ ikamesi, Yağ oranı, Fat reduction, cheese powder, cookie production, cookie quality, Cookies, Cheeses, Fat substitute, Oil ratio
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada yağ azaltımının tuzlu kurabiye kalitesine etkilerinin ortaya konulması, farklı özelliklere sahip beyaz peynir tozları (yağı azaltılmış, mikropartiküle protein içeren yağı azaltılmış ve tam yağlı) kullanımının yağı azaltılmış tuzlu kurabiye kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi ve sonuçta peynirli yağı azaltılmış tuzlu kurabiye üretimi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, tuzlu kurabiye üretiminde yağ miktarı %20, 30, 40, 50 (daha yüksek azaltım ile hamur oluşturulamamıştır) azaltılmış ve kurabiye kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Yağ azaltım oranı artıkça, hamurda G′ ve G″ değerleri, kurabiyelerde ise protein, sertlik değerleri artmış; nem değeri, tüm izlenim, ağızda yapışkanlık, dağılabilirlik, yağlılık, çiğnenebilirlik puanları azalmış; ancak, kırılganlık ve yayılma faktörü değerleri tam yağlı kurabiyelere yakın bulunmuştur. Yağ miktarında %20 azaltma ile elde edilen kurabiyeler genel anlamda tam yağlı kurabiyeye benzer bulunmuş, daha fazla yağ azaltımında gittikçe kalite kaybı artmış, ancak yine de yağı azaltılmış kurabiyeler tüketilebilir nitelikte bulunmuştur. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında farklı özellikte peynir tozları (yağı azaltılmış, mikropartiküle protein içeren yağı azaltılmış ve tam yağlı peynir tozları) un ağırlığı bazında %2, 4 ve 6 oranlarında, sınır örnek olarak kabul edilen yağ miktarı %50 azaltılmış kurabiye üretiminde kullanılarak peynirli yağı azaltılmış tuzlu kurabiye üretimi yapılmıştır. Peynir tozu niteliği ve oranı hamur reolojisini etkilemiştir. Peynir tozu kullanımı, kurabiyede protein içeriği, sertliği ve özellikle mikropartiküle protein içeren yağı azaltılmış ve tam yağlı peynir tozları yayılma faktörünü artırmış, ancak kırılganlığı etkilememiştir. Tüm izlenim açısından tam yağlı peynir tozu kullanılan kurabiye daha iyi sonuç almıştır. Peynir tozlarının ilave oranındaki artışa bağlı olarak kurabiyelerin protein miktarlarında önemli seviyede bir artış meydana gelmiştir. Peynir tozu niteliğine bağlı olarak %4-6 peynir tozu ilave edilerek üretilen yağ miktarı %50 oranında azaltılmış tuzlu kurabiyelerin kabul edilebilir kalite özelliklerine sahip olması ve protein miktarının önemli seviyede artması (%33.28-51.74) nedeniyle, beslenme açısından fonksiyonel bir nitelik taşıyan kurabiye formülasyonunun elde edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak, çalışmada tuzlu kurabiyede yağ azaltımı ile karşılaşılabilecek sorunlar ve peynirli yağı azaltılmış tuzlu kurabiye üretiminde farklı peynir tozu kullanımının potansiyeli ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of fat reduction on the quality of salty cookies, to determine the impact of using white cheese powders with different properties (fat-reduced, fat-reduced with microparticulated protein, and full-fat) on the quality of fat-reduced salty cookies, and ultimately to produce cheese-flavored fat-reduced salty cookies. In the first stage of the study, the fat content in salty cookies was reduced by 20%, 30%, 40%, and 50% (higher reductions did not allow dough formation), and the effects on cookie quality were evaluated. As the fat reduction increased, G′ and G″ values in the dough as well as protein content and hardness in the cookies increased, while moisture, overall acceptability, mouth adhesiveness, fracturability, greasiness, and chewiness scores decreased. However, brittleness and spread factor values were found to be close to those of full-fat cookies. Cookies with 20% fat reduction were generally similar to full-fat cookies, whereas greater reductions led to progressive quality losses, although fat-reduced cookies were still found to be acceptable for consumption. In the following stage, different types of cheese powders (fat-reduced, fatreduced with microparticulated protein, and full-fat cheese powders) were incorporated at levels of 2%, 4%, and 6% (based on flour weight) into cookies with 50% fat reduction, selected as the reference sample, to produce cheese-flavored fatreduced salty cookies. The type and level of cheese powder affected dough rheology. The addition of cheese powders increased protein content and hardness, while particularly fat-reduced with microparticulated protein and full-fat cheese powders enhanced the spread factor, though brittleness was not affected. In terms of overall acceptability, cookies containing full-fat cheese powder yielded better results. Increasing the amount of cheese powder significantly enhanced the protein content of the cookies. Depending on the type of cheese powder, cookies with 50% reduced fat and 4–6% cheese powder addition were found to have acceptable quality attributes, while also providing a significant increase in protein content (33.28–51.74%), thus resulting in a cookie formulation with functional nutritional value. In conclusion, this study revealed the challenges associated with fat reduction in salty cookies and highlighted the potential of using different types of cheese powders in the production of cheese-flavored fat-reduced salty cookies.