Türkçe sosyal medya metinlerinde İngilizce kökenli kelime kullanımının veri odaklı analizi
Data-driven analysis of English-origin word usage in Turkish social media texts
- Tez No: 988193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KAHYA ÖZYİRMİDOKUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Doğal dil işleme, Metin madenciliği, Natural language processing, Text mining
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Dijital platformların yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcılar tarafından üretilen metinsel içerikler, yalnızca iletişimsel etkileşimlerin bir çıktısı olmaktan çıkarak bilişim sistemleri açısından analiz edilmesi gereken karmaşık veri kaynaklarına dönüşmüştür. Çok dilli ve kod karışımı içeren dijital içerikler, veri işleme, anlam çıkarımı ve analitik modelleme süreçlerinde önemli zorluklar ve fırsatlar sunmaktadır. Literatürde kod karışımı olgusu çoğunlukla dilbilimsel ve sosyokültürel boyutlarıyla ele alınmış; bu yapının bilişim sistemleri, veri analitiği ve analitik karar süreçleri üzerindeki etkileri sınırlı düzeyde incelenmiştir. Çalışmanın amacı, sosyal medya platformlarında üretilen çok dilli kullanıcı verilerini bilişim sistemleri ve sosyo-teknik sistemler perspektifinden analiz etmektir. Bu kapsamda çalışma, Türkçe dijital içeriklerde İngilizce kullanımının dijital etkileşim göstergeleri, veri işleme ve analitik modelleme performanslarıyla ilişkisini inceleyerek bilişim sistemleri için analitik bir çerçeve sunmaktadır. Araştırmada veri seti, YouTube platformunda Türkçe içerik üreten oyun yayıncılarına ait video transkriptleri ve bu videolara ilişkin etkileşim metriklerinden oluşturulmuştur. Veriler üzerinde kapsamlı ön işleme ve dil etiketleme adımları uygulanmış; elde edilen dilsel göstergeler etkileşim verileriyle bütünleştirilerek keşifsel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan veri setine makine öğrenimi ve BERT tabanlı derin öğrenme modelleri uygulanmış ve model performansları çeşitli ölçütler üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular, kod karışımı düzeyinin dijital etkileşim göstergeleriyle anlamlı ilişkiler sergilediğini ve analitik modelleme süreçlerini etkilediğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçlar, çok dilli dijital içeriklerin Yönetim Bilişim Sistemleri bağlamında sosyo-teknik bir olgu olarak ele alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
With the widespread adoption of digital platforms, user-generated textual content has evolved from being an outcome of communicative interactions into complex data sources that require systematic analysis within information systems. Digital content characterized by multilingualism and code-mixing presents significant challenges and opportunities in data processing, meaning extraction, and analytical modeling processes. In the literature, the phenomenon of code-mixing has been examined from linguistic and sociocultural perspectives, while its implications for information systems, data analytics, and analytical decision-making processes have received limited attention. This study aims to analyze multilingual user-generated data produced on social media platforms from the perspectives of information systems and socio-technical systems. The study proposes an analytical framework for information systems by examining the relationship between the use of English in Turkish digital content and digital engagement indicators, data processing workflows, and analytical modeling performance. The dataset was constructed using video transcripts from Turkish-speaking gaming content creators on the YouTube platform, along with associated engagement metrics. Comprehensive preprocessing and language labeling procedures were applied, and the resulting linguistic indicators were integrated with engagement data through exploratory data analysis. Machine learning and BERT-based deep learning models were applied to the dataset, and model performance was evaluated using multiple metrics. The results suggest that multilingual digital content should be addressed as a socio-technical phenomenon within the context of Management Information Systems.