Çocuk yoğun bakım ünitesinde takip edilen kanser hastalarının kardiyak açıdan değerlendirilmesi
Cardiac evaluation of pediatric cancer patients followed in the pediatric intensive care unit
- Tez No: 988194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatrik hematoloji-onkoloji, çocuk yoğun bakım ünitesi, ekokardiyografi, kardiyak disfonksiyon, sistolik disfonksiyon, çoklu organ disfonksiyonu, mortalite, kardiyotoksisite, Pediatric hematology-oncology, pediatric intensive care unit, echocardiography, cardiac dysfunction, systolic dysfunction, multiple organ dysfunction syndrome, mortality, cardiotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pediatrik hematoloji-onkolojide sağkalım oranlarının artması, özellikle kardiyovasküler sistemde tedaviye bağlı komplikasyonların daha sık fark edilmesine yol açmıştır. Bu çalışmada, çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) izlenen kanser hastalarının demografik, klinik ve kardiyak değerlendirmelerini yapmak; ekokardiyografi (EKO) verilerinin demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile ilişkisini mevcut literatür doğrultusunda analiz etmek ve elde edilen bulgularla klinik uygulamalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, tek merkezli çalışmamıza 01.01.2022-25.10.2024 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde izlenen 1 ay-18 yaş arasındaki dahil edilme kriterlerini karşılayan 110 pediatrik kanser hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, malnütrisyon durumu, onkolojik tanıları, kemoterapi öyküsü, laboratuvar verileri, kardiyak değerlendirmeleri, ve yoğun bakım süreçlerine ait bilgiler hastane bilgi yönetim sisteminden elde edildi. Elde edilen verilerin EKO bulguları ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya ÇYBÜ'de izlenen 110 pediatrik hematoloji-onkoloji hastası dahil edilmiştir. Hastaların %56'sı erkek olup yaş ortalaması 106,7±56,2 ay olarak bulunmuştur. Hastaların %57'si lösemi, %15'i lenfoma, %12'si santral sinir sistemi (SSS) tümörü ve %16'sı solid organ tümörü tanısı ile izlenmiştir. Hastaların %25'inde akut malnütrisyon, %22'sinde kronik malnütrisyon saptanmıştır. Son 2 ay içerisinde hastaların %77'sinin kemoterapi maruziyeti vardı. Çoklu organ disfonksiyonu (MODS) %71 oranında saptanmış olup en sık tutulan sistemler hematolojik (%68), solunum (%65) ve kardiyovasküler (%59) sistemlerdi. Hastaların %65'inin mekanik ventilator (MV), %59'unun inotrop ihtiyacı olmuştur. Yoğun bakım mortalite oranı %62 olarak bulunmuştur. EKO sonuçlarının %60'ında en az bir patolojik bulgu bulunmuştur. En sık EKO patolojileri mitral yetmezlik (%44), sistolik disfonksiyon (%37) ve perikardiyal efüzyon (%29) olarak saptanmıştır. Patolojik EKO bulgusu olan hastalar, olmayanlara göre daha ileri yaşta bulunmuştur (p=0,004). Bu hastalarda sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (%53,6±11,5) anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (p<0,001). Son 2 ay içinde kemoterapi alan hastalarda patolojik EKO bulgusu daha sık izlenmiş ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,055). Sistolik disfonksiyon ile kemoterapi öyküsü arasında da anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Patolojik EKO bulgusu olan hastalarda C-reaktif protein (CRP) (p=0,008) ve laktat (p=0,019) düzeyleri anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. MODS varlığı (p=0,036) ve kardiyovasküler sistem tutulumu (p=0,002) bu hastalarda daha sıkgörülmüştür. Sistolik disfonksiyonu olan hastalarda yatış nedeni olarak hipotansiyon (%54) anlamlı daha yüksek (p=0,033), trombosit (p=0,030) ve fosfor (p=0,025) düzeyleri ise anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Sistolik disfonksiyonu olanlarda MODS varlığı daha yüksek saptanmıştır (p=0,008). Mortalite oranları, patolojik EKO bulgusu olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek (p=0,039) ve özellikle MODS (p<0,001), mekanik ventilasyon (p<0,001) ve inotrop ihtiyacı (p<0,001) ile güçlü şekilde ilişkili bulundu. Patolojik EKO bulgusu olanlar arasında sistolik disfonksiyonun mortalite ile anlamlı ilişkisi saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Pediatrik kanser hastalarının ÇYBÜ izleminde kardiyak patolojiler sık görülür ve EKO bulguları ağır klinik seyir ile ilişkili olabilir. Patolojik EKO bulgusu ve sistolik disfonksiyon ile yüksek MODS oranları arasında ilişki görüldü. Patolojik EKO bulgusu, MODS, inotrop ihtiyacı ve MV ihtiyacı olan hastalarda mortalite oranlarının daha yüksek olması, bu hastalarda daha yakın klinik ve kardiyak izlemin önemini ortaya koydu. Bu bulgulara göre EKO, mortalite riskinin belirlenmesinde klinik fayda sağlayabilir. Çalışmamızda kemoterapi ile kardiyak patolojiler arasında istatistiksel anlamlı doğrudan bir sonuç olmamasına rağmen yüksek kemoterapi oranı (%77) ile yüksek patolojik EKO (%60) ve sistolik disfonksiyon (%37) oranları; son 2 ay içinde kemoterapi alan hastalarda yaklaşık 2 aylık aralıklarla yapılacak EKO izleminin klinik değerlendirmeye katkı sağlayabileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Objective: The improvement in survival rates in pediatric hematology-oncology has led to a more frequent detection of treatment-related complications, particularly in the cardiovascular system. The aim of this study was to evaluate the demographic, clinical, and cardiac characteristics of cancer patients followed in the pediatric intensive care unit (PICU); to analyze the relationship between echocardiographic (ECHO) findings and demographic, clinical, and laboratory data in line with the existing literature; and to contribute to clinical practice based on the obtained findings. Materials and Methods: This cross-sectional, single-center study included 110 pediatric cancer patients aged between 1 month and 18 years who met the inclusion criteria and were followed in the Pediatric Intensive Care Unit of Adana City Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 25.10.2024. Demographic characteristics, nutritional status, oncological diagnoses, chemotherapy history, laboratory data, cardiac evaluations, and intensive care-related clinical information were obtained from the hospital information management system. The relationships between the collected data and ECHO findings were evaluated. Results: A total of 110 pediatric hematology-oncology patients followed in the PICU were included in the study. Of the patients, 56% were male, and the mean age was 106.7 ± 56.2 months. Fifty-seven percent of the patients were followed with a diagnosis of leukemia, 15% lymphoma, 12% central nervous system (CNS) tumors, and 16% solid organ tumors. Acute malnutrition was identified in 25% of the patients, and chronic malnutrition in 22%. Seventy-seven percent of the patients had chemotherapy exposure within the last two months. Multiple organ dysfunction syndrome (MODS) was identified in 71% of the patients, with the most commonly involved systems being hematologic (68%), respiratory (65%), and cardiovascular (59%). Mechanical ventilation (MV) was required in 65% of the patients, and inotropic support in 59%. The intensive care mortality rate was 62%. At least one pathological finding was detected in 60% of the ECHO examinations. The most common ECHO pathologies were mitral regurgitation (44%), systolic dysfunction (37%), and pericardial effusion (29%). Patients with pathological ECHO findings were older than those without pathological findings (p=0.004). Left ventricular ejection fraction (53.6±11.5%) was significantly lower in these patients (p<0.001). Although pathological ECHO findings were more frequently observed in patients who had received chemotherapy within the last two months, this association was not statistically significant (p=0.055). No significant relationship was found between systolic dysfunction and a history of chemotherapy (p>0.05). C-reactive protein (CRP) (p=0.008) and lactate levels (p=0.019) were significantly higher in patients with pathological ECHO findings. The presence of MODS (p=0.036) and cardiovascular system involvement (p=0.002) were more frequent in these patients. Among patients with systolic dysfunction, hypotension as the reason for admission was significantly higher (54%; p=0.033), while platelet (p=0.030) and phosphorus (p=0.025) levels were significantly lower. The presence of MODS was also significantly higher in patients with systolic dysfunction (p=0.008). Mortality rates were significantly higher in patients with pathological ECHO findings (p=0.039) and were strongly associated with MODS (p<0.001), mechanical ventilation (p<0.001), and inotropic support (p<0.001). Among patients with pathological ECHO findings, no significant association was found between systolic dysfunction and mortality (p>0.05). Conclusion: Cardiac pathologies were frequently observed in pediatric cancer patients followed in the PICU, and ECHO findings may be associated with a severe clinical course. An association was observed between pathological ECHO findings, systolic dysfunction, and high MODS rates. Higher mortality rates in patients with pathological ECHO findings, MODS, inotropic support, and MV requirement indicate the importance of closer clinical and cardiac monitoring in these patients. Based on these findings, ECHO may provide clinical benefit in determining mortality risk. Although no statistically significant direct association was found between chemotherapy and cardiac pathologies in this study, the high rate of chemotherapy exposure (77%) together with high rates of pathological ECHO findings (60%) and systolic dysfunction (37%) suggested that ECHO follow-up performed at approximately two-month intervals in patients who received chemotherapy within the last two months may contribute to clinical evaluation.