Numbers in politics: Comparative quantitative analysis & modeling in foreign policy orientation and election forecasting
Polı̇tı̇kada sayılar: Dış polı̇tı̇ka yönelı̇mı̇ ve seçı̇m tahmı̇nı̇nde karşılaştırmalı sayısal analı̇z ve modelleme
  1. Tez No: 462061
  2. Yazar: ENES TAYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. ÖZGÜR ÖZDAMAR, PROF. DR. HALİL ALTAY GÜVENİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Uluslararası İlişkiler, Computer Engineering and Computer Science and Control, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Politika Analizi, Doğal Dil Işleme, Duygu Analizi, Makine Öğrenmesi, Seçim Tahmini, Election Forecasting, Foreign Policy Analysis, Machine Learning, Natural Language Processing, Sentiment Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sosyal bilimleri, özellikle Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanlarında, doğru ve güvenilir niceliksel modeller doğrultusunda ilerletmek için, Bilgisayar Bilimleri ve İstatistik'ten alınan yeni metodolojiler kullanılmalıdır. Uluslararası İlişkiler'de, karar alıcıların kamusal söhylemlerinde, dış politika konuları arasındaki ilişkileri anlamak için niceliksel analiz yapılabilir. İç siyasette, Seçim Tahmini, nicelenmiş oy sonuçlarının varlığı ve iç politika ve dış politika karar alma sürecindeki öneminden dolayı uygun bir alandır. Bu çalışma, seçim sonuçlarını ve dış politika yönelimlerini, istatistikten ve bilgisayar bilimlerinden (Makine Öğrenimi ve Doğal Dil İşleme) en yeni metodolojilerle analiz edilen ve modellenen, sosyal medya (Twitter) verileri ve metinlerin anlamı üzerine kurulu sayısal bir modelle tahmin etmektedir. Modeli doğrulamak için, 2015 Türkiye Genel Seçimi, 2016 ABD Başkanlık Seçimi ve Donald Trump'in seçim kampanyası dönemi analiz edildi. Bu çalışma, siyasi yönelimlerin yüksek doğrulukla (%92 Türkçe, %96 İngilizce) yakalanabildiğini ve anket sonuçlarındaki dalgalanmaların tahmin edilebileceğini gösteriyor. Ayrıca, bir adayın dış politika yönelimlerinin, kendisinin ve ekibinin kampanya döneminde attığı tweetlerle yakalanabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
To advance social science in the direction of accurate and reliable quantitative models, especially in the fields of International Relations and Political Science, new novel methodologies borrowed from the Computer Science and Statistics should be employed. In International Relations, quantitative analysis can be carried out to understand foreign policy topic relations in public discourse of decision makers. In domestic politics, Election Forecasting is a suitable area, because of its offering of already quantified vote results and its importance in the decision-making process in domestic politics and foreign policy. This work embarks upon a computational- statistical model built on social media (Twitter) data and texts' meaning extracted, analyzed and modeled with the state-of-the-art methodologies from Computer Science (Machine Learning and Natural Language Processing) and statistics to forecast election results and foreign policy orientation. To verify the model, Turkish General Election 2015, US Presidential Election 2016 and campaign period of Donald Trump are analyzed. This work shows that, sentiment of political tweets can be captured with high predictive accuracy (92% in Turkish, 96% in English) and using opinion poll results for a given period of time, vote percentage fluctuations can be predicted. Furthermore, it is possible to capture the foreign policy orientation of a candidate by his and his team's tweets in the campaign period.