Political economy of foreign policy: A comparative study between Hungary and Türkiye
Dış politikanın ekonomi politiği: Macaristan ve Türkiye arasında karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 988207
  2. Yazar: ADNAN CEM KIRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL BOYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Ekonomi, Siyasal Bilimler, International Relations, Economics, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Ekonomi, Türkiye, Macaristan, Pragmatizm, Policy, Economy, Türkiye, Hungary, Pragmatism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ekonomi Politiği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Macaristan ve Türkiye'nin dış politika kararlarını ve bu kararlardaki değişimleri incelemektedir. Bu değişimler, ağırlıklı olarak ticaret odaklı bir yönelimi yansıtmaktadır. Bu değişiklikler, ticari dinamiklerin bağlantısallığı ne ölçüde etkilediğini belirlemektedir. Tez, dış politikaların değişen ticaret eksenini ele almaktadır. Temel araştırma sorusu, bu iki ülkenin jeopolitik gerçekliklerinin dış politika tartışmalarının şekillenmesini —özellikle ticaret öncelikleri açısından— nasıl etkilediğidir. Konu varsayımsal olsa bile, araştırmanın temel kökleri dış politika dinamiklerindeki değişimlerin ülkeleri hangi düzeyde etkilediğine odaklanmaktadır. Değişikliklerin gerekçesi nedir? Ne tür değişiklikler daha belirgin bağlamlarda ortaya çıkmaktadır? Gelişen dinamiklerin etkisi altındaki dış politikanın politik ekonomisi, bir literatür değerlendirmesini gerekli kılmaktadır. Bu konunun özgün yüzeyi, ticaret merkezli söylemlerden etkilenen krizle tanımlanan statükonun dış politikayı nasıl etkilediğini ortaya koymakta ve bu durum içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir. Tezin kavramsal çerçevesi, literatür taraması bağlamında dış politika kararlarına odaklanmaktadır. Sonuç olarak, bir dizi önemli gelişme iki ülkenin dış politikalarında ortak bir zemin oluşmasına yol açmıştır. Tez, inceleme sürecinde teorik kavramsal çerçeve olarak dünya-sistem teorisini kullanmaktadır. Araştırma, her iki ülkenin de yarı-çevreleşme sürecini tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the foreign policy decisions and alterations of Hungary and Türkiye. These modifications predominantly reflect an emphasis on trade. These alterations affect the extent to which trading dynamics influence connectivity. This thesis examines the changed trade axis of foreign policies. The primary inquiry concerns how the geopolitical realities of these two countries have influenced the formulation of foreign policy discussions, particularly in terms of trade priorities. Even if the subject is a hypothetical topic, the primary roots of the inquiry will pertain to the level at which changes in foreign policy dynamics impact countries. What is the rationale for the changes? What kinds of changes manifest themselves in more prominent contexts? The political economics of foreign policy, influenced by evolving dynamics, necessitates a literature evaluation. This topic's special surface reveals that the status quo, characterized by a crisis influenced by trade-centric discourses, affects foreign policy and has been examined through a content analysis methodology. The thesis concept centers on foreign policy decisions within the context of the literature review. Consequently, a series of significant developments has led to the emergence of common ground in the foreign policies of the two countries. The thesis uses world-systems theory as its theoretical conceptual framework for examination. The study aims to discuss the semi-peripheralization of both countries.