The predictive role of differentiaton of self and psychologicalflexibility in explaining dyadic adjustment in married andworking individuals
Evli ve çalışan bireylerde çift uyumunun açıklanmasında benliğin farklılaşmasının ve psikolojik esnekliğin yordayıcı rolü
- Tez No: 988208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik farklılaşması, psikolojik esneklik, evlilik uyumu, ilişki doyumu, çalışan çiftler, Differentiation of self, psychological flexibility, dyadic adjustment, marital satisfaction, employed couples
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, evli ve çalışan bireylerde benlik farklılaşması ile psikolojik esnekliğin evlilik uyumunu yordamadaki rolü incelenmiştir. Araştırmaya kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 293 kişi (193 kadın, 100 erkek) katılmıştır. Veriler, Benlik Farklılaşması Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği, Yakın İlişkilerde Algılanan Uyum Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde korelasyon, t-testi, ANOVA ve regresyon teknikleri kullanılmıştır. Bulgular, benlik farklılaşması ve psikolojik esnekliğin evlilik uyumunu ve alt boyutlarını anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Daha yüksek benlik farklılaşması ve psikolojik esnekliğe sahip bireylerin ilişki doyumlarının daha yüksek, çatışma çözme ve iletişim becerilerinin ise daha sağlıklı olduğu görülmüştür. Ayrıca, cinsiyet, eğitim düzeyi ve aile tipi gibi demografik değişkenlere göre evlilik uyumunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuçlar, özellikle iş ve aile rollerini dengeleyen çalışan bireyler için, psikolojik esneklik ve benlik farklılaşmasının evlilik uyumunu koruyucu faktörler olarak önemini vurgulamaktadır. Araştırma, bu iki değişkenin ortak yordayıcı etkisine dair ampirik kanıtlar sunarak, psikolojik danışma uygulamaları ile evlilik öncesi ve evlilik eğitimi programlarına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the predictive role of differentiation of self and psychological flexibility in explaining dyadic adjustment among married and employed individuals. A total of 293 participants (193 women and 100 men) were recruited through convenience sampling. Data were collected using the Differentiation of Self Scale, the Psychological Flexibility Scale, and the Perceived Adjustment in Close Relationships Scale, along with a demographic information form. T-test, ANOVA, and regression analyses were conducted. Findings revealed that both differentiation of self and psychological flexibility significantly predicted marital adjustment and its subdimensions. Individuals with higher self-differentiation and greater psychological flexibility reported stronger relational satisfaction, better conflict resolution, and healthier communication. Results further indicated significant variations in marital adjustment based on demographic factors such as gender, education, and family type. The findings highlight the importance of fostering psychological flexibility and self-differentiation as protective factors for sustaining marital harmony, particularly for employed individuals balancing work and family roles. This study contributes to the literature by offering empirical evidence on the joint predictive value of these two constructs, with implications for counseling practices and premarital or marital education programs.