eVTOL regulations in urban air mobility
Kent içi hava hareketliliğinde eVTOL düzenlemeleri
- Tez No: 988214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sivil Havacılık, Law, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Evtol, Hava Sahası Yönetimi, İdari Yönetim, Kentsel Hava Hareketliliği (UAM), Uluslararası Havacılık Hukuku, Vertiport Yönetimi, Administrative Governance, Airspace Management, eVTOL, International Aviation Law, Urban Air Mobility (UAM), Vertiports Management
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
eVTOL uçaklarının Kentsel Hava Hareketliliğine (UAM) dahil edilmesi, modern ulaşım sistemlerinde temel bir değişikliği temsil etmektedir. Sürdürülebilir ve verimli hava yolculuğu potansiyellerine rağmen, eVTOL'lerin kentsel hava sahasına entegrasyonu önemli yasal, düzenleyici, idari ve operasyonel yönetim zorluklarıyla karşı karşıyadır. Bu tez, ICAO, FAA ve EASA'nın eVTOL'ler için düzenleyici hazırlığı nasıl ele aldığını incelemekte ve mevcut yasaların bu teknolojiyi düzenleyip düzenlemediğini belirlemektedir. Bu araştırma, uçuşa elverişlilik sertifikasyon prosedürleri, alçak irtifa hava sahası yönetimi, vertiport lisanslama, idari yetki ayrımı ve otonom operasyonlarda etik sorumluluk gibi alanlardaki temel eksiklikleri ortaya çıkarmak için doktrinsel ve karşılaştırmalı yasal analizler kullanmaktadır. Ayrıca, yüksek maliyetler, gürültü emisyonları, güvenlik endişeleri ve yetersiz kamu güveni gibi eVTOL'ün benimsenmesini engelleyen farklı engelleri de incelemektedir. Araştırma, eVTOL uygulamasının başarısının güçlü idari kapasite ve kurumsal koordinasyona bağlı olduğunu göstermektedir. Teknolojik yeniliğin tek başına yeterli olmadığı, geleceğe hazır bir yasal ve yönetişim çerçevesinin hem esnek hem de uluslararası uyumlaştırılmış olması gerektiği öne sürülmektedir. Sonuç olarak bu tez, eVTOL'lerin kentsel hava hareketliliğinin geleceği için güvenli, sürdürülebilir ve verimli olmasını sağlamak üzere hukuk, politika ve kurumsal tasarımın nasıl uyum sağlaması gerektiğine ilişkin gelişen tartışmaya katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The introduction of eVTOL aircraft within Urban Air Mobility (UAM) represents a fundamental change in modern transportation systems. The integration of eVTOLs into urban airspace faces significant legal, regulatory, administrative and operational management challenges despite their potential for sustainable and efficient air travel. This thesis examines how the ICAO, the FAA and the EASA are handling regulatory preparedness for eVTOLs and determines if current laws regulate this technology. This research employs doctrinal and comparative legal analysis to reveal essential shortcomings in areas such as airworthiness certification procedures, low altitude airspace management, vertiport licensing, administrative authority separation and ethical liability in autonomous operations. It also investigates different obstacles that prevent eVTOL adoption, such as high costs, noise emissions, security concerns and insufficient public confidence. The research shows that the success of eVTOL deployment depends on strong administrative capacity and institutional coordination. It is suggested that technological innovation by itself is not enough; a future-ready legal and governance framework must be both flexible and internationally harmonized. Ultimately, this thesis contributes to the evolving discussion on how law, policy and institutional design must adapt to ensure that eVTOLs are safe, sustainable and efficient for the future of urban air mobility.