The role of financial literacy in promoting financial inclusion
Finansal okuryazarlığın finansal kapsayıcılığı teşvik etmedeki rolü
- Tez No: 988218
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal katılım, Finansal okuryazarlık, Lojistik regresyon analizi, Financial inclusion, Financial literacy, Logistic regression analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Finansal okuryazarlık, tüketicilere resmi finansal ürün ve hizmetlere etkin bir şekilde erişmek ve bunları kullanmak için ihtiyaç duydukları becerileri ve bilgiyi sağlayarak finansal kapsayıcılığı geliştirmede çok önemlibir rol oynar. Bu çalışma, finansal kapsayıcılık için en kritik zorluklardan biri olarak finansal okuryazarlığın finansal kapsayıcılık üzerindeki etkilerini, küresel Findex veri tabanında (2021) yer alan Sahra Altı Doğu Afrika ülkeleri için araştırmaktadır. Gelişmekte olan Afrika ülkelerinde nüfusun çoğunluğu, özellikle kırsal alanlarda, resmi finans kurumları sisteminin sunmakta olduğu hizmetlerden faydalanamamaktadırlar. Dünya Bankası'nın Küresel Findex veri tabanından (2021) alınan verilerin kullanıldığı bu çalışmada, finansal okuryazarlığın ve diğer ilgili değişkenlerin finansal kapsayıcılığı (resmi banka hesabına erişim) nasıl etkilediği lojistik regresyon yardımıyla analiz edilmektedir Çalışma ayrıca yapısal, sosyo-kültürel faktörler ve ekonomik engellerin finansal kapsayıcılık üzerindeki etkilerini de dikkate almaktadır. Çalışmanın bulguları, eğitim düzeyi olarak temsil edilen finansal okuryazarlığın finansal kapsayıcılığı önemli ölçüde iyileştirdiğini, ancak bu etkinin ülkeler itibariyle farklı olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçları, yoksulluk, gerekli belgelerin eksikliği ve resmi finans kuruluşlarından uzaklık gibi çoğu engelin finansal kapsayıcılığı önemli ölçüde etkilediğini ortaya koymaktadır. Araştırma ayrıca, ülkedeki ayrıcalıksız nüfusa uygun finansal ürünler ve hizmetler sunmak için finansal eğitimi kapsayıcılık engelleriyle mücadeleyle birleştiren entegre politika müdahalelerine olan ihtiyacı da vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Financial literacy plays an enormous role in enhancing inclusive finance by providing consumers with the skills and knowledge needed to access and utilize formal financial products and services efficiently. As one of the most critical challenges for financial inclusion, this research investigates the effect of financial literacy on financial inclusion in Sub-Saharan East African countries reported by the global Findex data base (2021). In developing African countries majority of the population, especially in rural areas remains out of service from formal financial institution system. Utilizing Data from the World Bank's Global Findex database (2021), the study employs logistic regression to analyze how financial literacy and other related variables impacts financial inclusion (access to formal bank account). The study also includes essential inclusion barriers such as structural obstacles, socio-cultural factors and economic levels to assess their moderating impacts on financial inclusio. The study finds that financial literacy proxied as educational level significantly improves financial inclusion, yet its influence is constrained by contingent barriers for each circumstance of the country. The study revealed that most barriers such as poverty, lack of necessary documentation and distance from formal financial institution are significantly impact financial inclusion. The research also highlights the need for integrated policy interventions that combine financial education with tackling inclusion barriers to provide appropriate financial products and services to the unprivileged population in the country.