Stigmatization of Islamic symbols in Bangladesh's public universities
Bangladeş devlet üniversitelerinde İslami sembollerin damgalanması
  1. Tez No: 988219
  2. Yazar: WAYEJ KURUNI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IRFAN AHMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bangladeş, Damgalama, Hindular, Bangladesh, Stigmatization, Hindus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bangladeş'in büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu yaygın bir bilgidir. Ancak daha az bilinen bir durum, ülkenin kamu üniversitelerinde İslâmî sembollere yönelik artan saldırılardır. Bu düşmanlık hem üniversite yönetimlerinden hem de iktidardaki“Awami League”ne bağlı öğrenci hareketi“Bangladeş Chhatra Ligi”nden kaynaklanmaktadır. Ḥijâb (niqāb ile veya niqāb siz), sakal, namaz, İslâmî tartışmalar ve kitaplar, videolar, şarkılar ve dinî sohbetler gibi İslâmî materyaller kolayca terörizm, devlete karşı faaliyet veya Cemaat-i İslâmî'nin öğrenci hareketi“İslâmî Chhatra Shibir”ve“Bangladesh Islami Chhatri Sangstha”ile bağlantı sembolleri olarak etiketlenmektedir. Sonuç olarak, görünürde dindar öğrencilere karşı rutin olarak gözetim, işkence, zorla itiraf, okuldan atma ve polise teslim etme gibi cezaî önlemler alınmaktadır. Bu baskı sistemi tutarlı bir örüntü izlemektedir: İslâmî sembolleri tanımlama, öğrencileri hedef alma, şiddeti meşrulaştırmak için itiraflar alma ve kampüslerden İslâmî varlığı silme. Üniversite yönetimleri ve öğretim üyeleri bazen bağımsız hareket etmiş olsa da eylemleri genellikle İslâmî ifadeleri laik ulusal kimliğe yönelik tehditler olarak çerçeveleyen daha geniş ideolojik anlatılarla uyumludur. Bu çalışma, nüfusun yüzde 91'inden fazlasının Müslüman olarak tanımlandığı ve İslâm'ın devlet dinî olduğu bir ülkede, kamu üniversitelerinde İslâmî sembollerin neden damgalandığını araştırmaktadır. Görüşmeler, odak grupları, belge analizi ve sosyal medya etnografisi dâhil olmak üzere nitel yöntemler aracılığıyla, araştırma laik politikaların ve kurumsal önyargıların bu damgalanmayı nasıl sürdürdüğünü incelemektedir. Tarihsel olarak Müslüman eğitim ihtiyaçlarına hizmet etmek için kurulan ancak şimdi İslâmî ifadelere karşı açık bir düşmanlık sergileyen“Dakka Üniversitesi”gibi kurumlar göz önüne alındığında, bu inceleme özellikle önemlidir. Bu tarihsel ve politik kaymaları izleyerek, çalışma Bangladeş'in kamu üniversitelerinde laiklik ve İslâmî kimlik arasındaki gerilimleri vurgulamakta ve daha geniş sosyopolitik dönüşümlere dair içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is well-known that Bangladesh is a Muslim country; what is less known is that Islamic symbols have come under increasing attack in the leading public universities across the country. This hostility emanates both from university administrations and the Bangladesh Chhatra League (BCL), the student front aligned with the Awami League (in power between 2009- 2024). Ḥijāb (with or without niqāb), beards, prayer (namāz), Islamic discussions and Islamic materials such as books, videos, songs, and religious lectures are readily branded as symbols of terrorism and anti-state activity; so are affiliations with Islami Chhatra Shibir or Bangladesh Islami Chhatri Sangstha the student fronts of Jamaat-e-Islami. Consequently, punitive measures —including, surveillance, torture, forced confessions, expulsions, and police handovers—are routinely taken against visibly religious students. This repression operates through a well-established formula—identifying religious expressions, framing them as subversive, extracting confessions, and removing Islamic visibility from campuses through coordinated action by student organizations, administrative bodies, and, at times, law enforcement agencies. Though university administrations and faculty members have sometimes acted independently, their actions often align with broader ideological narratives that frame Islamic expressions as threats to the“secular nationalist identity.”This study investigates why Islamic symbols are stigmatized in public universities in a country where over 91 percent of its people identify themselves as Muslim and Islam is the state religion. Through qualitative methods—including interviews, focus groups, document analysis, and media and social media ethnography —it examines how state secular policies, and institutional biases perpetuate this stigmatization. The inquiry is particularly significant given that institutions like Dhaka University were historically established to serve Muslim educational needs, but they now exhibit overt hostility toward Islamic expressions. By tracing these historical and political shifts, the study highlights tensions between secularism and Islamic identity in Bangladesh's public universities, offering insights into broader sociopolitical transformations.