Artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüktif cerrahisinde kullanılan hamstring tendonu otogrefti ve peroneus longus otogrefti yöntemlerinin sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of outcomes of hamstring tendon autograft and peroneus longus autograft techniques in arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 988229
  2. Yazar: ERDOĞAN SUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği fonksiyonu, hamstring tendon otogrefti, manyetik rezonans görüntüleme, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, peroneus longus tendon otogrefti, Ankle function, anterior cruciate ligament reconstruction, hamstring tendon autograft, magnetic resonance imaging, peroneus longus tendon autograft
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunda kullanılan hamstring tendon otogrefti ile peroneus longus tendon otogreftinin klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18–50 yaş aralığında ve 2022–2024 yılları arasında primer artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu uygulanan ve en az 12 ay takip edilen 90 hasta değerlendirildi. Hastalar, hamstring tendon (n = 46) ve peroneus longus tendon (n = 44) otogrefti uygulananlar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arası demografik veriler, diz klinik stabilite testleri, diz fonksiyonel skorları, uyluk ve bacak kası çevresi, statik denge testi, direkt grafi ile tibial slope ve kalça–diz–ayak bileği açısı, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tendon bütünlüğü, greft matürasyonu, tünel çapları ve açıları karşılaştırıldı. Ayrıca peroneus longus tendon otogrefti grubundaki hastaların ameliyat olan taraf ile sağlam tarafın ayak bileği fonksiyonu (American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) skoru ve Foot and Ankle Ability Measure – Activities of Daily Living (FAAM-ADL), ayak bileği stabilite testleri, ayak bileği kas gücü ve direkt grafi kullanılarak ayak açıları karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar demografik ve klinik özellikler açısından benzerdi. Diz klinik stabilitesi, diz fonksiyonel skorları, uyluk ve bacak kası çevresi, statik denge testi, tibial slope, kalça–diz–ayak bileği açısı ve MRG bulguları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Peroneus longus tendon otogrefti grubunda ayak bileği stabilitesi korunmuş olmakla birlikte, FAAM-ADL ve AOFAS skorları ile eversiyon kuvveti ve birinci metatars plantar fleksiyon gücünde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar saptandı. Ancak bu azalmanın hastaların günlük yaşam aktiviteleri üzerinde klinik olarak belirgin bir etki oluşturmadığı görüldü. Sonuç: Peroneus longus tendon otogrefti, dize ait klinik stabilite, fonksiyonel skorlar ve greft bütünlüğü açısından hamstring tendon otogrefti ile benzer sonuçlar sağlamıştır. Ancak peroneus longus greft kullanımında ayak bileği stabilitesi korunurken kas gücü ve fonksiyonel skorlarda azalma olabileceği dikkate alınmalı, rehabilitasyonda peroneal kas güçlendirmeye önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the clinical, functional, and radiological outcomes of hamstring tendon autograft and peroneus longus tendon autograft used in arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction. Materials and Methods: A total of 90 patients aged between 18 and 50 years who underwent primary arthroscopic anterior cruciate ligament reconstruction between 2022 and 2024 and were followed for at least 12 months were evaluated. Patients were divided into two groups according to the graft type used: hamstring tendon autograft (n = 46) and peroneus longus tendon autograft (n = 44). Intergroup comparisons included demographic data, knee clinical stability tests, knee functional scores, thigh and calf circumference measurements, static balance test results, tibial slope and hip–knee–ankle angle measured on plain radiographs, as well as tendon integrity, graft maturation, tunnel diameters, and tunnel angles assessed by magnetic resonance imaging (MRI). In addition, in the peroneus longus tendon autograft group, ankle function between the operated and contralateral sides was compared using the American Orthopaedic Foot and Ankle Society (AOFAS) score and the Foot and Ankle Ability Measure – Activities of Daily Living (FAAM-ADL), along with ankle stability tests, ankle muscle strength, and foot angles measured on plain radiographs. Results: The groups were comparable in terms of demographic and clinical characteristics. No statistically significant differences were found between the groups regarding knee clinical stability, knee functional scores, thigh and calf circumference, static balance test, tibial slope, hip–knee–ankle angle, or MRI findings. In the peroneus longus tendon autograft group, although ankle stability was preserved, statistically significant reductions were observed in FAAM-ADL and AOFAS scores, as well as in eversion strength and first metatarsal plantarflexion strength. However, these reductions did not result in a clinically significant impact on patients' activities of daily living. Conclusion: Peroneus longus tendon autograft provides outcomes comparable to those of hamstring tendon autograft in terms of knee clinical stability, functional scores, and graft integrity. However, although ankle stability is preserved with the use of a peroneus longus tendon graft, potential reductions in ankle muscle strength and functional scores should be considered, and rehabilitation programs should place particular emphasis on peroneal muscle strengthening.