Kronik ağrı deneyimi olan yetişkinlerin algılanan okupasyonel performans kısıtlılıklarının incelenmesi: nitel çalışma
Examining the perceived occupational performance limitations of adults with lived experiences of chronic pain: a qualitative study
- Tez No: 988243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN TAHİR ARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: kronik ağrı, ergoterapi, okupasyonel performans, niteleyici araştırma, yaşam tarzı, Baş ağrısı, Bel ağrısı, Boyun ağrısı, Eklem ağrısı, Günlük yaşam aktiviteleri, Kas ağrısı, Omuz ağrısı, Yaratıcı problem çözme özellikleri, chronic pain, occupational therapy, occupational performance, qualitative research, lifestyle, Headache, Back pain, Neck pain, Arthralgia, Activities of daily living, Muscle ache, Shoulder pain, Creative problem solving properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kronik ağrısı olan yetişkin bireylerin ağrı deneyimlerini nasıl anlamlandırdıklarını, bu deneyimin okupasyonel performans alanlarındaki yansımalarını ve algılanan kısıtlılıkları belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, bireylerin kronik ağrıyla sürdürdükleri yaşamda destek ihtiyaçlarını ergoterapi perspektifinden anlamayı ve detaylı öğrenmeyi hedeflemiştir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden Yapılandırmacı Gömülü Teori metodolojisi ile tasarlanmıştır. Araştırmaya, en az üç aydır kronik ağrı deneyimi olan, 18-65 yaş aralığında yedi yetişkin dahil edilmiştir. Veriler, sosyodemografik bilgi formu, McGill-Melzack Ağrı Soru Formu, Kanada Okupasyonel Performans Ölçeği ve nitel görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler, katılımcıların deneyimlerinin merkezinde yer alan çekirdek kategori“Kronik Ağrının Varlığında Bir Denge Arayışı: Yaşamın Yeniden İnşası”olarak belirlenmiştir. Bu kategori, bireylerin ağrının süreğen varlığında kimliklerini, rollerini ve günlük yaşam aktivitelerini sürekli olarak yeniden tanımladığı aktif bir süreci ifade etmektedir. Bu çekirdek kategori, dört ana tema altında yapılandırılmıştır: 1) Ağrının Anlamlandırılması, 2) Kontrol Arayışı, 3) Daralan Dünya, 4) Dönüşüm ve Yeni“Ben”İnşası. Bulgular, bireylerin ağrıyla yaşamı sürdürebilmek için aktif stratejistler haline geldiğini ve yaşamlarını yeniden inşa ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore how adults living with chronic pain make sense of their pain experiences, to identify the reflections of these experiences on occupational performance domains, and to examine perceived limitations. The research sought to gain an in-depth understanding of individuals' support needs while living with chronic pain from an occupational therapy perspective. The study was designed using Constructivist Grounded Theory, a qualitative research methodology. Seven adults aged between 18 and 65 years who had been experiencing chronic pain for at least three months were included in the study. Data were collected through a sociodemographic information form, the McGill–Melzack Pain Questionnaire, the Canadian Occupational Performance Measure, and in-depth qualitative interviews. Analysis of the interview data identified a core category that captured the central experiences of the participants:“Searching for Balance in the Presence of Chronic Pain: Reconstructing Life.”This core category represents an active and ongoing process in which individuals continuously redefine their identities, roles, and daily activities in the persistent presence of pain. The core category was structured under four main themes: (1) Meaning-Making of Pain, (2) Seeking Control, (3) A Constricted World, and (4) Transformation and the Construction of a New“Self.”The findings indicate that individuals become active strategists in order to sustain everyday life with chronic pain and engage in a continuous process of reconstructing their lives.