Psikomotor beceri öğreniminde bilişim teknolojilerinin kullanımına yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi: Bir karma yöntem araştırması
Development of an attitude scale toward the use of information technologies in psychomotor skill learning: A mixed-methods study
  1. Tez No: 988256
  2. Yazar: TUĞÇE KABAK SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AFİFE YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojisi, Hemşirelik eğitimi, Psikomotor beceriler, Tutum ölçekleri, Öğrenciler-hemşirelik, Information technology, Education-nursing, Psychomotor skills, Attitude scales, Students-nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin psikomotor beceri öğreniminde bilişim teknolojilerinin kullanımına yönelik tutumlarını derinlemesine keşfetmek ve bu tutumları ölçecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Keşfedici sıralı karma yöntem deseni ile gerçekleştirilen araştırma Ekim 2024–Temmuz 2025 tarihleri arasında“Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi”ve“Atatürk Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi”hemşirelik öğrencileri ile yürütüldü. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Psikomotor Beceri Öğreniminde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği Taslağı”kullanarak toplandı. Nitel aşamada 20 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirildi. Nitel verilerin içerik analizi ile elde edilen bulgular ve literatür doğrultusunda 59 madde ve 4 alt boyutlu taslak ölçek oluşturuldu. Nicel aşamada uzman dönüşleri sonrasında Lawshe tekniği ile kapsam geçerliliği yapılan 48 maddelik taslak ölçeğe 443 öğrenciden toplanan veriler ile açımlayıcı faktör analizi (AFA) yapıldı. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda 33 madde kalan ölçeğe 448 öğrenciden toplanan veri ile doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulandı. Açımlayıcı faktör analizleri ve güvenilirlik analizleri SPSS 26 programı, doğrulayıcı faktör analizileri ise AMOS 21 yazılımı ile gerçekleştirildi. Bulgular: Nitel bulgularda hemşirelik öğrencileri ile yapılan görüşmede 4 alt tema, 28 kod elde edildi. 48 madde ve 4 alt boyuttan oluşan taslak ölçek açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonrasında 33 madde ve 4 alt boyuttan oluşan son halini aldı. DFA bulguları, modelin kabul edilebilir uyum indekslerine sahip olduğunu gösterdi. (CFI=0.907, TLI=0.900, RMSEA=0.080, SRMR=0.0483). Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı 0.94; alt boyutlara ilişkin güvenirlik katsayılarının sırasıyla 0.94, 0.94, 0.90 ve 0.90 olarak hesaplandı. Sonuç: Psikomotor Beceri Öğreniminde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği hemşirelik öğrencilerinin psikomotor beceri öğreniminde bilişim teknolojilerine yönelik tutumlarını değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Bu ölçek, psikomotor beceri öğretiminin niteliğini artırmaya yönelik uygulama, program geliştirme ve tutum belirleme çalışmalarında önemli bir değerlendirme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to explore in depth nursing students' attitudes toward the use of informatics technologies in psychomotor skill learning and to develop a valid and reliable measurement tool to evaluate these attitudes. Material and Method: The research, conducted with an exploratory sequential mixed method design, was carried out with nursing students at Agri Ibrahim Cecen University Faculty of Health Sciences and Atatürk University Faculty of Nursing between October 2024 and July 2025. Data were collected by using the“Demographic Information Form”,“Semi-structured Interview Form”, and the“Draft Attitude Scale Toward the Use of Informatics Technologies in Psychomotor Skill Learning Among Nursing Students”. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted with 20 students. Based on the findings obtained from the content analysis of qualitative data and the relevant literature, a preliminary scale consisting of 59 items and four subdimensions was developed. In the quantitative phase, following expert feedback, the content validity of the 48-item preliminary scale was assessed using the Lawshe technique, and exploratory factor analysis (EFA) was conducted using data collected from 443 students. As a result of the exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis (CFA) was performed on the remaining 33-item scale using data obtained from 448 students. Exploratory factor analyses and reliability analyses were conducted using SPSS version 26, while confirmatory factor analyses were performed using AMOS version 21. Results: In the qualitative phase, interviews conducted with nursing students yielded 4 subthemes and 28 codes. The draft scale, initially consisting of 48 items and 4 subdimensions, was refined through exploratory and confirmatory factor analyses, resulting in a final version comprising 33 items and 4 subdimensions. The CFA findings indicated that the model demonstrated acceptable fit indices (CFI=0.907, TLI=0.900, RMSEA=0.080, SRMR=0.0483). The Cronbach's alpha coefficient for the overall scale was 0.94, while the reliability coefficients for the subdimensions were calculated as 0.94, 0.94, 0.90, and 0.90, respectively. Conclusion: The Attitude Scale for the Use of Information Technologies in Psychomotor Skill Learning is a valid and reliable measurement instrument that can be used to assess nursing students' attitudes toward the use of information technologies in psychomotor skill learning. This scale can serve as an important evaluation tool in practices, program development efforts, and studies aimed at enhancing the quality of psychomotor skills education and determining students' attitudes in this context.