Van ilinde monofacial ve bifacial panellere dayalı agrivoltaik sistemlerin uygulamalı ve karşılaştırmalı analizi
Applied and comparative analysis of agrivoltaic systems based on monofacial and biffacial panels in Van province
- Tez No: 988300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SERKAN AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik enerji, Güneş enerjisi, Sürdürülebilir enerji, Yenilenebilir enerji, Photovoltaic energy, Solar energy, Sustainable energy, Renewable energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
Özet
Artan nüfus, küresel ısınma ve salgın hastalıklar, dünya genelinde enerji ve gıda krizlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durum, hem dünyada hem de Türkiye'de agrivoltaik sistemlere olan ilginin artmasına yol açmıştır. Bu çalışmada, Van ilinin Tuşba ve Başkale ilçelerinde agrivoltaik uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki farklı tipte fotovoltaik panel kullanılmıştır: Tuşba ilçesinde bifacial (çift yüzeyli) panel, Başkale ilçesinde ise monofacial (tek yüzeyli) panel kullanılmıştır. Tuşba'daki bifacial GES santralinin performans oranı (PR) %80 ve elektriksel kayıp iki panel arasında %3, Başkale'deki monofacial GES'in PR değeri ise %84,2 ve elektriksel kayıp iki panel arasında %3 olarak belirlenmiştir. Bifacial panellerin altında patlıcan ve turp bitkileri yetiştirilmiştir. Monofacial panellerin altında ise marul turp, roka ve tere bitkileri yetiştirilmiştir. Panel altından alınan sıcaklık ve nem ölçümleri, panel üstünden alınan değerlere kıyasla 3–6 °C daha yüksek sıcaklık ve %5–7 oranında daha yüksek nem göstermiştir. Arazi eşdeğer oranı (LER) değerleri bifacial sistem için patlıcan bitkisinde 1.6, turp bitkisinde ise 2.02 olarak hesaplanmıştır. Monofacial sistemde ise LER değerleri marul için 2.05, tere için 2,14, roka için 2 ve turp için 2 olarak bulunmuştur. Her iki panel tipi altında yetiştirilen turp bitkisinin verimleri karşılaştırıldığında, monofacial panel altında bifacial panele kıyasla %7 oranında verim kaybı meydana geldiği belirlenmiştir. Bu farkın nedeni, monofacial panellerde hücreler arasındaki boşlukların mat camla kaplanması sonucu bitkilere ulaşan ışık miktarının azalması olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing population, global warming, and epidemics have led to energy and food crises worldwide. This has led to increased interest in agrivoltaic systems both globally and in Turkey. In this study, agrivoltaic applications were carried out in the Tuşba and Başkale districts of Van province. Two different types of photovoltaic panels were used in the study: a bifacial panel in Tuşba, and a monofacial panel in Başkale. The performance ratio (PR) of the bifacial solar power plant in Tuşba was 80%, with an electrical loss of 3% between the two panels, while the PR of the monofacial solar power plant in Başkale was 84.2%, with an electrical loss of 3% between the two panels. Eggplant and radish were grown under the bifacial panels. Lettuce, radish, arugula, and cress were grown under the monofacial panels. Temperature and humidity measurements taken under the panel showed 3–6 °C higher temperature and 5–7% higher humidity compared to those taken above the panel. Land equivalent ratio (LER) values for the bifacial system were calculated as 1.6 for eggplant and 2.02 for radish. In the monofacial system, LER values were found to be 2.05 for lettuce, 2.14 for cress, 2 for arugula, and 2 for radish. When the yields of radish grown under both panel types were compared, a 7% yield loss was determined under the monofacial panel compared to the bifacial panel. This difference was attributed to the reduced amount of light reaching the plants due to the opaque glass covering the intercellular spaces in the monofacial panels.