Biyokimya analit değerlerini kullanarak vitamin B12 seviyelerinin tahminlenmesi için makine öğrenme algoritmalarının geliştirilmesi
Development of machine learning algorithms for predicting vitamin B12 levels using biochemistry analyte values
- Tez No: 988356
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Biochemistry, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Biyokimyasal testler, Karar destek sistemleri, Makine öğrenmesi, Vitamin B 12 eksikliği, Biomarkers, Biochemical tests, Decision support systems, Machine learning, Vitamin B 12 deficiency
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Sinirbilimler Bilim Dalı
Özet
Vitamin B12 (kobalamin), DNA sentezi, metilasyon döngüsü ve miyelin bütünlüğünün korunması gibi temel biyolojik süreçlerde kritik rol oynayan, eksikliği halinde hematolojik ve nörolojik komplikasyonlara yol açabilen hayati bir vitamindir. Klinik uygulamada en yaygın tanısal yaklaşım serum toplam vitamin B12 düzeyinin ölçümüdür; ancak bu yöntem, özellikle sınır değerlerde seyreden olgularda fonksiyonel eksikliği yeterince yansıtamayabilmektedir. Holo-transkobalamin ve metilmalonik asit gibi tamamlayıcı biyobelirteçler tanısal doğruluğu artırsa da, maliyet ve erişilebilirlik kısıtları nedeniyle rutin kullanımları sınırlıdır ve klinik pratikte hasta sonuçları arasında yer almaz. Bu nedenle, rutin laboratuvar parametrelerinden yararlanarak vitamin B12 düzeylerinin tahmin edilmesi klinik açıdan önem taşımaktadır. Bu doktora tezinin amacı, rutin biyokimya ve hematolojik analizlerden elde edilen parametreleri kullanarak serum vitamin B12 düzeylerini tahmin edebilen makine öğrenimi tabanlı modeller geliştirmek ve bu modellerin klinik uygulanabilirliğini değerlendirmektir. Retrospektif ve metodolojik olarak tasarlanan çalışmada, 2015–2023 yılları arasındaki veriler model geliştirme ve iç test sürecinde, 2023–2025 yılları arasındaki veriler ise zamansal (temporal) doğrulama amacıyla kullanılmıştır. Çalışmaya erişkin bireylere ait biyokimyasal, hematolojik ve demografik veriler dahil edilmiştir. "Yapay sinir ağları, CatBoost, XGBoost, rastgele orman, karar ağaçları, lojistik regresyon, destek vektör makineleri ve k-en yakın komşu algoritmaları uygulanmış ve karşılaştırılmıştır. Bulgular, ağaç tabanlı ve boosting temelli modellerin daha dengeli ve yüksek sınıflandırma başarısı sunduğunu göstermiştir. CatBoost algoritmasının en tutarlı performansı sergilediği belirlenmiştir. Zamansal doğrulama analizleri, model performansının farklı dönemlerde de korunduğunu ortaya koymuştur. SHAP ve LIME analizleri, tahminlerde etkili değişkenlerin vitamin B12 metabolizmasıyla biyolojik olarak ilişkili parametreler olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, geliştirilen yaklaşımın vitamin B12 eksikliğinin erken saptanmasına katkı sağlayabilecek, maliyet-etkin ve yorumlanabilir bir klinik karar destek aracı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vitamin B12 (cobalamin) is an essential micronutrient that plays a critical role in fundamental biological processes, including DNA synthesis, the methylation cycle, and the maintenance of myelin integrity. Deficiency of vitamin B12 can lead to significant hematological and neurological complications. In routine clinical practice, the most commonly employed diagnostic approach is the measurement of serum total vitamin B12 levels; however, this method may fail to adequately reflect functional deficiency, particularly in patients with borderline concentrations. Although complementary biomarkers such as holo-transcobalamin and methylmalonic acid can improve diagnostic accuracy, their routine use is limited by cost and accessibility constraints, and they are not consistently included in standard clinical outcome assessments. Therefore, the estimation of vitamin B12 levels using routinely available laboratory parameters represents a clinically relevant and potentially impactful approach. The aim of this doctoral dissertation was to develop machine learning–based models capable of predicting serum vitamin B12 levels using parameters obtained from routine biochemical and hematological analyses, and to evaluate the clinical applicability of these models. In this retrospectively and methodologically designed study, data collected between 2015 and 2023 were used for model development and internal testing, while data from 2023 to 2025 were utilized for temporal validation. Biochemical, hematological, and demographic data from adult individuals were included in the study. Artificial neural networks, CatBoost, Extreme Gradient Boosting (XGBoost), random forest, decision trees, logistic regression, support vector machines, and k-nearest neighbors' algorithms were applied and compared. The findings demonstrated that tree-based and boosting-based models provided more balanced and higher classification performance. Among these approaches, the CatBoost algorithm exhibited the most consistent performance. Temporal validation analyses revealed that model performance was preserved across different time periods. SHAP and LIME analyses indicated that the most influential variables in the predictions were parameters biologically associated with vitamin B12 metabolism. In conclusion, the proposed approach may serve as a cost-effective, interpretable clinical decision support tool that can contribute to the early detection of vitamin B12 deficiency.