Femur başı avasküler nekroz hastalarında serbest damarlı fibula otogreftleme cerrahi tedavisinin orta dönem klinik sonuçları
Mid-term clinical outcomes of free vessel fibula autografting surgical treatment in patients with femoral head avascular necrosis
- Tez No: 988361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Femur başı avasküler nekrozu, Harris kalça skoru, Kısa form-36, Serbest vaskülarize fibula grefti, Total kalça artroplastisi, Urbaniak, Femoral head avascular necrosis, Free vascularized fibular graft, Harris hip score, Short form-36, Total hip arthroplasty, Urbaniak
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ficat-Arlet evre IIA ve IIB femur başı avasküler nekrozu (FBAVN) olan ve Urbaniak prosedürü ile serbest vaskülarize fibula greft (SVFG) uygulamasıyla cerrahi tedavi edilen hastaların orta dönem klinik sonuçlarını ve takiplerinde total kalça artroplastisi (TKA) gereksinimlerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2014 ile Aralık 2023 yılları arasında III. Basamak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek merkezli yürütülen, en az 2 yıl klinik olarak prospektif takip edilen, istatistiksel olarak retrospektif analiz edilen, FBAVN nedeniyle SVFG uygulanan 17 hastanın 24 kalçası analiz edilmiştir. Hastalardan, sosyodemografik veriler, algılanan sağlık veya sağlıkla ilgili yaşam kalitesini ölçmek için ameliyat öncesi ve 6 ay sonrasında Kısa Form-36 (SF-36), Harris Kalça Skoru (HHS), ağrı için Görsel Analog Skala ve TKA'ya gidiş dahil olmak üzere hasta verileri istatiksel olarak değerlendirilmiştir ve p < 0.05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34.9 ± 6 yıl, ortalama takip süresi 55.42 ± 25.23 aydır. Olguların %87.5'i (n = 21) erkek ve %12.5'i (n = 3) kadındır. Ameliyat sonrası klinik ve fonksiyonel parametrelerde istatistiksel anlamlı iyileşmeler saptandı. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde kullanılan SF-36 tüm alt parametrelerinde başta fiziksel fonksiyon skoru ve emosyonel rol güçlüğü olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı artışlar izlendi (p < 0.001). VAS skorları postoperatif dönemde istatistiksel anlamlı olarak azaldı (p < 0.001). Harris Kalça Skoru (HHS) ise ameliyat sonrası istatistiksel olarak anlamlı derecede yükseldi (p < 0.001). 24 kalçanın 10 tanesinde (6 erkek hastanın 2'sinde bilateral) TKA'ya gidiş saptandı. Bu hasta alt grubunda, 6 kalça Ficat-Arlet evre IIB iken 4 kalça evre IIA olarak saptanmıştır. Sonuç: SVFG cerrahisi, 50 yaş altında, Ficat-Arlet evre IIA-IIB femur başı avasküler nekrozu olan hastalarda kalça eklemini korumak amacıyla uygulanabilecek etkili bir cerrahi seçenektir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the mid-term clinical outcomes, femoral head survival, and the need for total hip arthroplasty (THA) during follow-up in patients with femoral head avascular necrosis (FHAVN; Ficat-Arlet Stage IIA–IIB) who were treated surgically with a free vascularized fibular graft (FVFG – Urbaniak Procedure). Patients and Methods: Between July 2014 and December 2023, a total of 24 hips from 17 patients who underwent FVFG for FHAVN at a single tertiary care, training and research public hospital, were analyzed. All patients were followed clinically for at least 2 years prospectively, and the data were evaluated retrospectively. Sociodemographic data, preoperative and postoperative Short Form-36 (SF-36) scores to assess perceived health and health-related quality of life, Harris Hip Score (HHS), Visual Analog Scale (VAS) for pain, and progression to THA were statistically analyzed. Results: The mean age of the patients was 34.9 ± 6 years, and the mean follow-up duration was 55.42 ± 25.23 months. Of the cases, 87.5% (n = 21) were male and 12.5% (n = 3) were female. Significant improvements were observed in postoperative clinical and functional parameters. All SF-36 subdomains, particularly physical functioning and role-emotional scores, showed statistically significant increases (p < 0.001). Postoperative VAS scores significantly decreased (p < 0.001), while the Harris Hip Score significantly improved (p < 0.001). Progression to THA was identified in 10 of the 24 hips (including bilateral involvement in 2 of the 6 male patients). In this patient subgroup, 6 hips were classified as Ficat–Arlet stage IIB, while 4 hips were identified as stage IIA. Conclusion: FVFG surgery is an effective hip-preserving surgical option for patients under 50 years of age with Ficat-Arlet Stage IIA–IIB femoral head avascular necrosis.