İçmimarlıkta döngüsel ekonomi yaklaşımlarının yapı bilgi modellemesi üzerinden entegrasyonu
Integration of circular economy approaches in interior architecture through building information modeling
  1. Tez No: 988380
  2. Yazar: MURAT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALIM SELİN MUTDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Döngüsel ekonomi, Yapı bilgi modellemesi, Yaşam döngüsü, İç mekan tasarımı, Circular economy, Building information modeling, Life cycle, Interior design
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, içmimarlık alanında döngüsel ekonomi ilkelerinin yapı bilgi modellemesi (YBM) süreçleri ile nasıl birleştirilebileceğini incelemektedir. İçmimarlık literatüründe YBM ile döngüsel ekonominin bir arada ele alındığı kapsamlı bir çalışmanın bulunmaması, bu araştırmanın temel motivasyonunu oluşturmuştur. Araştırmada, içmimarlık projelerinde döngüsel ekonomi unsurlarının sürdürülebilirlik, kaynak verimliliği ve yaşam döngüsü yönetimi gibi hedeflere ulaşılmasındaki YBM'nin sağladığı olanaklar detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan doküman analizi kullanılarak, akademik yayınlar, sektörel raporlar, sektörel dergiler ve uygulama örnekleri sistematik bir şekilde incelenmiştir. Elde edilen bulgular, YBM'nin döngüsel ekonomi ilkeleri ile uyumlu tasarım seçimlerini destekleyerek malzeme verimliliğini artırdığını, hata oranlarını azalttığını ve proje süreçlerinde sürdürülebilirliği güçlendirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, YBM uygulamalarının yüksek başlangıç maliyetleri, teknik altyapı gereksinimleri ve eğitim ihtiyaçları gibi bazı sınırlamaları da bulunmaktadır. Sonuç olarak, içmimarlıkta döngüsel ekonomi hedeflerine ulaşmak için YBM'nin stratejik bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bu entegrasyonun başarılı olabilmesi için sektörel dönüşümün bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines how circular economy principles can be integrated with Building Information Modeling (BIM) processes in the field of interior architecture. The lack of a comprehensive study in the interior architecture literature that addresses BIM and the circular economy together constituted the main motivation for this research. In the study, the opportunities provided by BIM in achieving goals such as sustainability, resource efficiency, and life cycle management in interior architecture projects are evaluated in detail. Using document analysis, one of the qualitative research methods, academic publications, sectoral reports, sectoral journals, and application examples were systematically examined. The findings show that BIM increases material efficiency, reduces error rates, and strengthens sustainability in project processes by supporting design choices compatible with circular economy principles. However, BIM applications also have some limitations, such as high initial costs, technical infrastructure requirements, and training needs. In conclusion, it was determined that BIM (Building Information Modeling) should be considered a strategic tool for achieving circular economy goals in interior design, and that sectoral transformation should be addressed with a holistic approach for this integration to be successful.