Evaluation of drying and quality parameters of kanlica mushroom by microwave drying method
Kanlıca mantarının mı̇krodalga kurutma yöntemı̇ ile kurutma ve kalı̇te parametrelerı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
  1. Tez No: 988402
  2. Yazar: ELİF YAREN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga kurutma, Microwave drying
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de belirli alanlarda ve mevsimde bulunan, yüksek besin değeri ile ön plana çıkan bir tür olan Lactarius deliciosus (Kanlıca Mantarı) üzerinde mikrodalga destekli kurutma (MWD) tekniğinin uygulanabilirliği incelenmiştir. Çalışma kapsamında, beş farklı mikrodalga güç seviyesinde (180 W, 360 W, 540 W, 720 W ve 900 W) kurutma işlemi gerçekleştirilmiş; elde edilen örnekler üzerinde renk analizi (L*, a*, b* parametreleri) ve rehidrasyon kapasitesi analizleri yapılarak ürün kalitesine ilişkin temel fiziksel parametreler değerlendirilmiştir. Mikrodalga kurutma, dielektrik ısıtma prensibi ile çalışan, geleneksel konvektif yöntemlere kıyasla daha hızlı kuruma sağlayan ve hacimsel ısıtma özelliğiyle enerji verimliliği yüksek bir teknolojidir. Çalışmada ayrıca deneysel veriler kullanılarak kuruma kinetiğine yönelik matematiksel modelleme çalışmaları gerçekleştirilmiş ve elde edilen bulgular farklı teorik modellerle karşılaştırılmıştır. Bulgular, mikrodalga gücündeki artışın kuruma süresini anlamlı düzeyde azalttığını; bununla birlikte yüksek güç seviyelerinde renk sapmalarının ve doku bozulmalarının daha belirgin hale geldiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, mikrodalga destekli kurutma tekniğinin, kanlıca mantarı gibi ısıya duyarlı ve duyusal özellikleri ön planda olan endemik bulunan ürünlerin kalite kaybı minimize edilerek kurutulmasında etkili ve uygulanabilir bir alternatif olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study investigated applicability of microwave-assisted drying (MWD) for Lactarius deliciosus (commonly known as Kanlica mushroom) a species of high nutritional value that is seasonally available and geographically restricted within specific regions of Türkiye. Drying experiments were conducted at 180 W, 360 W, 540 W, 720 W, and 900 W. The dried samples were subsequently evaluated through instrumental color analysis (L*, a*, b* parameters) and rehydration capacity assessments to determine critical quality attributes. Microwave drying, which operates based on the principle of dielectric heating, provides rapid moisture removal and enhanced energy efficiency through volumetric heat transfer when compared to conventional convective methods. Furthermore, drying kinetics were modeled using experimental data and evaluated by fitting to various theoretical models. The results revealed that increasing microwave power significantly reduced drying time; however, at higher power levels, more pronounced color deviations and structural degradation were observed. Overall, microwave-assisted drying was determined to be an effective and technically viable method for dehydrating thermosensitive and sensory-quality–dependent Kanlica mushroom, enabling moisture removal while minimizing quality deterioration.