Tiroid nodüllerinde yapay zeka temelli TIRADS algoritmasının diğer sınıflama sistemlerine göre tanısal performansını karşılaştırma
Comparison of the diagnostic performance of artifical intelligence based tirads algorithm with other classification systems in thyroid nodules
  1. Tez No: 988432
  2. Yazar: ABDİLKADİR BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biyopsi, Biyopsi-iğne, Tiroglobülin, Tiroid fonksiyon testleri, Tiroid neoplazmları, Tiroidit, Biopsy, Biopsy-needle, Thyroglobulin, Thyroid function tests, Thyroid neoplasms, Thyroiditis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Özet ve Amaç: Tiroidin nodülleri çok yaygın bir endokrin hastalıktır. Son yıllarda insidansı giderek artmakta ve bu nodüllerin yaklaşık %5 ila %15'i malign nodüllerdir . Konvansiyonel tiroid ultrasonografi, tiroid hastalıklarının tanısında ilk tercih edilen yöntem olmakla birlikte benign, malign nodül ayrımında sınırlamaları vardır (2). Tiroid nodüllerinin biyopsi için seçimi konusunda farklı kriter ve şüpheli USG bulguları tanımlayan kılavuzlar bulunmaktadır . Her geçen gün kılavuzlarda yer alan güncellemeler ve çalışmalar ile malign nodülleri yakalama duyarlılığı ve özgüllüklerinde iyileştirmeler yapılmaktadır. Ancak; tiroid nodülleri için fikir birliğine varılmış standart bir sınıflandırma halen oluşturulamamıştır . Bizde çalışmamızda başta 2019 yılında kullanıma giren yapay zeka temelli tiroid nodüllerini skorlama sistemi olmak üzere American College of Radiology (ACR), American Thyroid Association(ATA), European Thyroid Association (ETA), Korean Thyroid Association(KTA) tarafından geliştirilen tiroid nodüllerinin karakterizasyonu amaçlı risk tabakalandırma sistemlerinin tanısal performanslarını sitolojik tanı temelinde değerlendirilmesini ve kıyaslamasını yapmayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Summary and aim: Nodules of thyroid are a very common endocrine disease. Its incidence has been increasing in recent years, and approximately 5% to 15% of these nodules are malignant nodules. Conventional thyroid ultrasonography is the first preferred method in the diagnosis of thyroid diseases, but it has limitations in distinguishing between benign and malignant nodules. There are guidelines defining different criteria and suspicious USG findings on the selection of thyroid nodules for biopsy. Improvements are made in the sensitivity and specificity of detecting malignant nodules with the updates and studies in the guidelines every day. However; a consensus for standard classification of thyroid nodules has not yet been established. In our study, we aimed to evaluate and compare the diagnostic performance of risk stratification systems for the characterization of thyroid nodules, developed by the American College of Radiology (ACR), American Thyroid Association (ATA), Europian Thyroid Association (ETA), Korean Thyroid Association (KTA), primarily the artificial intelligence-based thyroid nodules scoring system that came into use in 2019, on the basis of cytological diagnosis.