İç mekanda heterotopya kavramı: Agü büyük ambar binası
The concept of heterotopia in interior spaces:Agu great storage building
- Tez No: 988484
- Danışmanlar: PROF. MUTEBER ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mimari mekan, Architectural space
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Tarihi süreçte değişim ve dönüşüme uğrayan mekân kavramı, 20. yüzyılda farklı yaklaşımlarla tartışılmıştır. Michel Foucault'nun geliştirdiği heterotopya kavramı bu yaklaşımlardan biridir. Foucault, heterotopyayı“öteki mekân”olarak tanımlamış ve kavramı altı ilke ile açıklamıştır. Bu tezde, Foucault'nun ilkeleri kapsamında kavramın iç mekân ölçeğinde sorgulanması amaçlanmıştır. Çalışma alanı, günümüzde AGÜ Sümer Kampüsü bünyesinde eğitim yapısı olarak işlev gören Büyük Ambar Binası'dır. Çalışmanın yöntemini belgesel tarama, anket ve mekân dizimi (Space Syntax) analizleri oluşturmaktadır. Foucault'nun ilkeleri doğrultusunda geliştirilen anket ile öğrencilerin mekân algısı ölçülmüş; açık uçlu sorular tematik analizle çözümlenmiştir. DepthmapX yazılımıyla yapılan görünürlük ve bağlantısallık analizleri, yapının mekânsal örgütlenmesini nicel olarak ortaya koymuştur. Bulgular, mekân dizimi sonuçları ve kullanıcı deneyimlerinden hareketle, Büyük Ambar Binası'nın heterotopik özelliklerinin iç mekândan okunabildiğini göstermektedir. Farklı işlevlerin bir aradalığı, seçici erişim düzeni ve tarihsel belleğin mekânsal katmanlarda varlığını sürdürmesi, yapıyı heterotopik bir alan haline getirmektedir. Bu çalışma, heterotopya kavramının iç mekân ölçeğinde değerlendirilebileceğini ortaya koyarak içmimarlık literatürüne özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the concept of space has undergone change and transformation, and in the 20th century it was discussed through various theoretical approaches. One of these is Michel Foucault's concept of heterotopia, defined as“other spaces”and explained through six principles. This thesis aims to examine the concept at the interior scale within the framework of Foucault's principles, focusing on the Büyük Ambar Building, which currently functions as an educational structure within the Abdullah Gül University Sümer Campus.The study employs documentary research, questionnaire, and space syntax analyses. The survey designed in accordance with Foucault's principles evaluated students' spatial perceptions, while open-ended responses were analyzed thematically. DepthmapX-based visibility and connectivity analyses revealed the spatial organization of the building.Findings indicate that the heterotopic characteristics of the Büyük Ambar Building can be interpreted through its interior configuration. The coexistence of multiple functions, selective accessibility, and the persistence of historical memory define the building as a heterotopic space. The study highlights that heterotopia can also be examined at the interior scale, offering a theoretical contribution to the field of interior architecture.