An application of z-number theory based multi choice bwm, copras and rafsi to evaluate carbon footprint calculators
Karbon ayak izi hesaplayıcılarını değerlendirmek için z-sayısı teorisine dayalı çoklu seçim bwm, copras ve rafsı uygulaması
  1. Tez No: 988539
  2. Yazar: BEGÜM BÜŞRA İYİKESİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: COPRAS yöntemleri, Değerlendirme, Çok kriterli karar verme, COPRAS methods, Evaluation, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişmiş ÇKKV teknikleri, geleneksel yaklaşımların yetersiz kaldığı günümüzün çok yönlü ve belirsiz karar verme bağlamlarında giderek daha gerekli hale gelmektedir. Z-sayısı yöntemi hem karar vericilerin değerlendirmelerini hem de bu değerlendirmelerdeki güven düzeylerini modele entegre ederek daha gerçekçi sonuçlar elde edilmesini kolaylaştırmaktadır. Geleneksel BWM'nin bir uzantısı olan MC-BWM, karar vericilerin birden fazla en iyi ve en kötü kriteri seçmesine olanak tanıyarak esneklik sağlar. Alternatif sıralaması için kullanılan COPRAS tekniği hem fayda hem de maliyet faktörlerini eş zamanlı olarak değerlendirerek kapsamlı ve ilgili bir sıralama sunar. Buna karşılık, RAFSI yöntemi, kriter ağırlıkları ve performans değerlerinin işlevsel sentezi yoluyla alternatiflerin verimli bir şekilde sıralanmasını kolaylaştırır. Bu metodolojilerin bir araya getirilmesi, özellikle sürdürülebilirlik, çevresel etki değerlendirmesi ve tedarik zinciri yönetimi gibi önemli belirsizliklerin olduğu alanlarda karar verme süreçlerini önemli ölçüde geliştirmektedir. Kriter ağırlıklarını belirlemek için bu çalışmada Z-sayı teorisine dayanan MC-BWM kullanılmıştır. Daha sonra, tüm kurumsal karbon ayak izi hesaplama alternatifleri COPRAS ve RAFSI teknikleri kullanılarak sıralanmıştır. Bu yöntem, karbon ayak izini değerlendiren karar vericilerin kriterlere farklı ağırlıklar vermesine olanak tanıyarak güvenilir bir derecelendirme sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Advanced MCDM techniques are becoming more and more necessary in today's multifaceted and uncertain decision making contexts, when conventional approaches are insufficient. The Z-number method facilitates more realistic outcomes by integrating both the assessments of decision makers and their confidence levels in these assessments into the model. The MC-BWM, an extension of the traditional BWM, provides flexibility by enabling decision makers to choose several best and worst criteria. The COPRAS technique, employed for alternative ranking, delivers a comprehensive and relevant ranking by concurrently evaluating both benefit and cost factors. Conversely, the RAFSI method facilitates the efficient ranking of alternatives through the functional synthesis of criterion weights and performance values. The amalgamation of these methodologies significantly enhances decision making processes, especially in domains marked by considerable uncertainty, including sustainability, environmental impact assessment, and supply chain management. To determine criteria weights, this study used the MC-BWM, which is based on Z-number theory. Subsequently, all corporate carbon footprint calculator alternatives were ranked using the COPRAS and RAFSI techniques. This method enables decision makers evaluating the corporate carbon footprint to allocate different weights to criteria and provides a reliable rating with considerable distinctiveness.