Unutulmaz turizm deneyiminin davranışsal niyetlere etkisi: İzmir'deki kamp ve karavan turistlerinin tekrar ziyaret ve tavsiye etme niyetleri üzerine bir araştırma
The impact of a memorable tourism experience on behavioral intentions: A study on the revisit and recommendation intentions of camp and caravan tourists in Izmir
  1. Tez No: 988549
  2. Yazar: MELİS AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Tavsiye etme, Tekrar gelme niyeti, İzmir, Recommendation, Revisit intention, Izmir
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda yükselişe geçen kamp ve karavan turizmine odaklanan bu araştırma; İzmir'de bu deneyimi yaşayan kamp ve karavan turistlerinin unutulmaz turizm deneyimlerinin tekrar ziyaret etme ve tavsiye etme niyetlerine etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında nicel bir yaklaşım benimsenmiş olup İzmir'in çeşitli bölgelerinde kamp yapan 586 katılımcıdan veri toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel ve yapısal istatistiklere tabi tutulmuş ve değişkenler arasındaki ilişkiler ve etkiler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kamp ve karavan turistlerinin unutulmaz turizm deneyimlerinin tekrar ziyaret etme ve tavsiye etme niyetlerine olumlu ve anlamlı etkisi olduğu sonucu elde edilmiştir. Aynı zamanda yapılan çoklu regresyon analizleri sonucu unutulmaz turizm deneyimi boyutlarından hedonizm, anlamlılık, katılım, bilgi ve yenilenmenin tekrar ziyaret etme niyetine; hedonizm, yenilenme, katılım ve anlamlılık boyutlarının ise tavsiye etme niyetine olumlu ve anlamlı etkileri olduğu sonuçları elde edilmiştir. Çalışmanın sonuç bölümünde, İzmir'de kamp ve karavan turizmini geliştirerek destinasyonda sürdürülebilirliği sağlama ve rekabet avantajının elde edilebilmesi adına sektör paydaşlarına ve turizm işletmecilerine yol haritası sunulmuştur. Aynı zamanda literatüre katkı sağlayabilecek gelecekteki araştırmacılara da önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Focusing on the growing trend of camping and caravan tourism in recent years, this research aims to reveal the impact of memorable tourism experiences on the intention to revisit and recommend among camping and caravan tourists who have experienced this in Izmir. A quantitative approach was adopted within the scope of the research, and data was collected from 586 participants who camped in various regions of Izmir. The data obtained were subjected to descriptive and structural statistics, and the relationships and effects between the variables were examined. According to the research results, it was found that the memorable tourism experiences of camping and caravan tourists have a positive and significant effect on their intention to revisit and recommend. Furthermore, multiple regression analyses revealed that the dimensions of memorable tourism experiences hedonism, meaningfulness, participation, knowledge, and renewal positively and significantly influence the intention to revisit, while the dimensions of hedonism, renewal, participation, and meaningfulness positively and significantly influence the intention to recommend. In the conclusion section of the study, a roadmap is presented to industry stakeholders and tourism operators to develop camping and caravan tourism in Izmir, ensure sustainability in the destination, and gain a competitive advantage. Recommendations are also made to future researchers who may contribute to the literature.