Türkiye-Afrika ilişkilerinin dönüşümü: Dış politika ve kimlik perspektifiyle bir analiz
The transformation of Turkey-Africa relations: An analysis from the perspective of foreign policy and identity
  1. Tez No: 988552
  2. Yazar: SİBEL PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET SAVAŞ KAFKASYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Afrika İlişkileri, Dış Politika, Kimlik Temelli Diplomasi, Dış Politika-Kimlik İlişkisi, Tarihi Bağlar, Bölgesel İş Birliği, Küresel Etkileşim, Ekonomik Diplomasi, Askeri Diplomasi, Kültürel Diplomasi, Kalkınma Politikaları, Türk Dış Politikası, Kültürel kimlik, Uluslararası stratejik iş birliği, Turkey-Africa Relations, Foreign Policy, Identity-Based Diplomacy, Foreign Policy-Identity Nexus, Historical Ties, Regional Cooperation, Global Engagement, Economic Diplomacy, Military Diplomacy, Cultural Diplomacy, Development Policies, Turkish Foreign Policy, Cultural identity, Intenational strategical cooperation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Türkiye'nin Afrika Açılımı, kimlik temelli bir dış politika anlayışı doğrultusunda şekillenmiş ve Afrika ülkeleriyle kurulan ilişkiler, tarihî bağlar ile ortak kimliği güçlendirme hedefi taşımıştır. Türkiye, tarihî miras ve ortak kimlik temelinde Afrika ile diplomatik ilişkiler kurmuş, ardından ekonomik, askeri ve kültürel diplomasi araçlarını devreye sokarak iş birliklerini geliştirmiştir. Bu çalışma, Türkiye'nin Afrika'da kimlik temelli dış politika stratejisini değerlendirerek, dış politika süreçlerinin tarihî ve kültürel etkilerini kronolojik bir çerçevede ele almakta, bölgesel ve küresel yansımalarını analiz etmektedir. Türkiye-Afrika ilişkileri yalnızca çıkar odaklı bir yönelimden ibaret değildir. Bu ilişkiler, stratejik çıkarlara dayalı bir çerçevede gelişmekle birlikte, kimlik, tarihî miras ve bölgesel iş birlikleri temelinde şekillenerek uzun vadeli bir etkileşim sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey's Africa Initiative has been shaped by an identity-based foreign policy approach, aiming to strengthen historical ties and shared identity in relations with African countries. Turkey has established diplomatic relations with Africa based on historical heritage and common identity, subsequently utilizing economic, military, and cultural diplomacy tools to enhance cooperation. This study evaluates Turkey's identity-based foreign policy strategy in Africa, examining the historical and cultural impacts of foreign policy processes in a chronological framework while analyzing their regional and global implications. Turkey-Africa relations are not merely driven by strategic interests. These relations evolve within a framework that incorporates identity, historical heritage, and regional cooperation, offering a long-term interaction beyond a purely interest-based approach.