Vorteks tipi çökeltim havuzlarındaki akım karakteristiklerinin ve sediment ayıklama veriminin sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of flow characteristics and sedimentremoval efficiency of vortex settling basins
  1. Tez No: 988551
  2. Yazar: AHMET KELLECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akışkanlar mekaniği, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Türbülans modelleri, Fluid mechanics, Computational fluid dynamics (HAD), Turbulence models
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Akarsulardan enerji üretimi, sulama ve içme suyu temini için su alınması hidrolik mühendisliğinin temel uygulama alanlarındandır. Akarsuyun doğal bir bileşeni olan sediment, su alma yapıları ve iletim sistemleri üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Bu nedenle sedimentin yönlendirme kanalına girmeden hemen önce veya sistemin başlangıcında uzaklaştırılması hedeflenir. Bu amaç için kullanılan en etkili yapılar çökeltim havuzlarıdır. En yaygın türü olan dikdörtgen çökeltim havuzları, suyun hızının düşürülerek sediment taşıma kapasitesinin azaltıldığı ve sedimentin çöktürülerek sudan uzaklaştırıldığı yapılardır. Vorteks çökeltim havuzları sediment uzaklaştırma işlemini klasik çökeltim havuzlarından farklı bir prensiple gerçekleştirir. Bu tip çökeltim havuzlarında, merkezkaç kuvvetlerinden ve havuzdaki dönme hareketinden yararlanılarak özellikle ön yıkama esnasında yapı hacmi yönünden ekonomi sağlanır. Son yıllarda vorteks çökeltim havuzlarının verimliliğinin tahmininde kullanılan deneysel modellerin yanı sıra akışkan hareketini doğrudan çözümleyebilen yeni nesil hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) yazılımları, bu yapıların hidrolik davranışlarının daha ayrıntılı ve çabuk bir şekilde analiz edilmesini mümkün kılarak tasarım sürecini önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bu tez çalışmasında, vorteks çökeltim havuzlarında sediment yıkama ve tuzaklama verimliliğini etkileyen parametreler ve akım ve sediment dağılımı karakteristikleri Flow-3D yazılımı kullanılarak sayısal olarak incelenmiştir. Askıdaki sediment konsantrasyonunun, havuz içerisindeki hız dağılımlarının, havuzun sediment tuzaklama (ayırma) ve yıkama verimliliklerinin; havuzun geometrik konfigürasyonu, orifis çapı, sediment çapı ve eşik yüksekliği ile olan ilişkileri araştırılmıştır. HAD ile elde edilen çıktılar literatürdeki mevcut deneysel çalışma verileriyle karşılaştırılmıştır. Sayısal modelleme sonuçları; çıkış eşik yüksekliğinin ve havuz merkezindeki orifis çapının artmasının sediment tuzaklama (veya ayıklama) verimini arttırdığını ancak yıkama verimini azalttığını göstermektedir. Havuzun plandaki görüntüsü ile ilgili farklı giriş-çıkış kanalı alternatifleri arasında, S şekline sahip giriş-çıkış kanalı yerleşiminin, sediment tuzaklama verimliliği açısından en iyi alternatif olduğu görülmüştür. Sediment çapı arttıça tuzaklama verimliliği artarken yıkama verimliliği değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
The withdrawal of water from rivers for hydropower generation, irrigation, and drinking water supply constitutes one of the primary applications of hydraulic engineering. Sediment exerts adverse effects on water intake structures and conveyance systems. Consequently, the principal objective is to remove sediment immediately prior to its entry into the diversion channel or at the initial stage of the system. Among the structures employed for this purpose, settling basins represent the most effective solution. Vortex-type settling basins accomplish sediment removal through a principle that differs fundamentally from that of conventional settling basins. In these structures, centrifugal forces and the rotational motion induced within the chamber are exploited to achieve significant volumetric economy. In recent years, in addition to empirical models, next-generation Computational Fluid Dynamics (CFD) software capable of directly resolving fluid motion has enabled more detailed and rapid analysis of the hydraulic behaviour of these structures. In the present thesis, the parameters influencing sediment flushing and trapping efficiency in vortex settling basins, as well as the characteristics of flow and sediment distribution, have been numerically investigated using the Flow-3D software. The relationships between suspended sediment concentration, velocity distributions, sediment trapping (separation) efficiency, and flushing efficiency on the one hand, and geometric configuration of the basin, orifice diameter, sediment particle size, and outlet sill height on the other, have been systematically examined. Results obtained from the CFD simulations have been compared and validated with existing experimental data. The results of the numerical modelling demonstrate that an increase in outlet sill height and central orifice diameter enhances sediment trapping efficiency while concurrently reducing flushing efficiency. Among the various inlet–outlet channel layout alternatives examined in plan view, the S-shaped inlet–outlet configuration has been identified as the most effective arrangement in terms of sediment trapping efficiency. Furthermore, trapping efficiency increases with increasing sediment particle diameter, whereas flushing efficiency remains unaffected by this parameter.