İskeletsel sınıf II maloklüzyonların distal jet, forsus veya üst birinci premolar çekimleriyle tedavisinin sagital faringeal havayolu boyutlarına ve mandibula konumuna etkilerinin değerlendirilmesi: Retrospektif çalışma
Evaluation of the effects of distal jet, forsus, or upper first premolar extraction treatments on sagittal pharyngeal airway dimensions and mandibular position in skeletal class II malocclusions: A retrospective study
- Tez No: 988590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maloklüzyon, Maloklüzyon-angle sınıf II, Malocclusion, Malocclusion-angle class II
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, distal jet, forsus ve üst birinci premolar çekimli tedavileri tamamlanan hastaların sagital havayolu boyutlarındaki değişimlerin ve mandibula konumundaki değişikliklerin lateral sefalometrik radyografiler üzerinden değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya distal jet, forsus, çekimli tedavi ve kontrol grubu olacak şekilde 20'şer adet hasta dahil edildi. İskeletsel değişimlerin değerlendirilmesinde SNA, SNB, ANB ve SN/GoGn açıları ve ANS-Me mesafesi kullanılırken, havayolu boyutlarının değerlendirilmesinde PNS-AD1, PNS-AD2, AD1-BA, AD2-HO, SPS, MPS ve IPS havayolu ölçümleri kullanıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde, grup içi karşılaştırmalar için bağımlı örneklem t-testi kullanılırken gruplar arası karşılaştırmada tek yönlü ANOVA ile yapıldı. Bulgular: Distal jet grubunda PNS-AD1 boyutunda azalma anlamlı bulundu (p<0,05). Forsus grubunda PNS-AD1 ve PNS-AD2 boyutunda artma anlamlı bulundu (p<0,05). Çekimli grupta ise PNS-AD1, PNS-AD2 ve SPS boyutlarında artma, AD2-Ho boyutunda azalma anlamlı bulundu (p<0,05). Distal jet tedavisinde SN/GoGn açısındaki artma anlamlı bulundu (p<0,05). Forsus grubunda SN/GoGn açısındaki artış anlamlı bulundu (p<0,05) ve bu sonuç PNS-AD1, PNS-AD2 ve MPS boyutları ile anlamlı düzeyde ilişkili bulundu (p<0,05). Çekimli grupta SN/GoGn açısında artma anlamlı bulundu (p<0,05) ve bu artışın SPS ile anlamlı korelasyon bulundu (p<0,05). Gruplar arasında SNA, SNB ve SN/GoGn açılarında ve PNS-AD1 ve ANS-Me ölçümleri anlamlı bulundu (p<0,05). Sonuç: Distal jetin PNS-AD1 boyutunu azaltıcı etkisi nedeniyle nazofaringeal havayolu darlığı bulunan hastaların distalizasyon tedavisinde kullanımına dikkat edilmelidir. Forsus ve çekimli tedavilerin nazofaringeal ve orofaringeal havayolu boyutlarını arttırıcı etkisinin havayolu darlığı olan hastaların tedavisinde tercih edilmesi klinik açıdan avantajlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study is evaluating the changes sagittal airway dimensions and mandibular position on lateral cephalometric radiographs in patients who treatment with distal jet, forsus, and maxillary first premolar extraction protocols. Method: Twenty patients were included in each of distal jet, forsus, extraction, and control groups from the patient archives. For evaluation of skeletal changes, SNA, SNB, ANB, and SN/GoGn angles and the ANS-Me distance were used, while PNS-AD1, PNS-AD2, AD1-BA, AD2-HO, SPS, MPS, and IPS linear measurements were used to assess airway dimensions. For statistical analysis of obtained data, paired sample t-tests were used for within-group comparisons, and one-way ANOVA was performed for between group comparisons. Results: In the distal jet group, a significant decrease in PNS-AD1 was observed (p<0.05). Forsus group showed significant increases in PNS-AD1 and PNS-AD2 (p<0.05). In the extraction group, PNS-AD1, PNS-AD2, and SPS increased, while AD2-HO decreased significantly (p<0.05). A significant increase in SN/GoGn was observed in both distal jet and Forsus groups (p<0.05), with the latter showing significant correlations with PNS-AD1, PNS-AD2, and MPS (p<0.05). Extraction group, the increase in SN/GoGn correlated significantly with SPS (p<0.05). SNA, SNB, SN/GoGn, PNS-AD1, and ANS-Me exhibited significant intergroup differences (p<0.05). Conclusions: Due to the reducing effect of distal jet on PNS-AD1 dimension, caution should be exercised when using this appliance for distalization in patients with nasopharyngeal airway narrowing. The enlarging effects of Forsus and extraction treatments on the nasopharyngeal and oropharyngeal airway dimensions may provide a clinical advantage and therefore be preferable in the treatment of patients with airway constriction.