İzmir ili içme suyu tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve makine öğrenmesi yöntemleriyle su tüketiminin incelenmesi
Determination of factors affecting drinking water consumption in İzmir province and analysis of water consumption using machine learning methods
  1. Tez No: 988589
  2. Yazar: FATİH TEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA GÜNSELİ ÇIKLAÇANDIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Su, yaşamın devamı ve ekosistemlerin sağlığı açısından temel bir kaynaktır; fakat tatlı su kaynaklarının sınırlılığı, bilinçli ve sürdürülebilir kullanımını zorunlu kılmaktadır. Türkiye, su kaynakları açısından kısıtlı bir ülke olup, artan nüfus ve kentleşme baskısı nedeniyle gelecekte su sıkıntısı riskiyle karşı karşıyadır. Bu çalışma, Türkiye'nin nüfus bakımından üçüncü büyük kenti İzmir'de içme suyu tüketimini etkileyen faktörleri makine öğrenmesi modelleri ile analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ocak 2003–Aralık 2023 dönemine ait 252 aylık veri üzerinde 12 farklı makine öğrenmesi modeli ve 14 öznitelik kombinasyonu test edilmiş, modellerin performansı R² ve MAPE metrikleri ile değerlendirilmiştir. Analizler, su tüketimini en çok etkileyen özniteliklerin nüfus ve hane sayısı gibi demografik faktörler olduğunu göstermiştir; artan nüfus ve hane sayısı beklendiği üzere toplam su talebini yükseltmektedir. Ayrıca aylık ortalama sıcaklık, aktüel basınç ve nispi nem gibi meteorolojik değişkenler ile ekonomik faktörler (Su Fiyat Endeksi) su tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. İzmir şehrinin içme suyu tüketimini tahmin etmede en iyi performans Polinomsal Regresyon modeli ile elde edilmiş olup, çalışma İzmir'de sürdürülebilir ve veri temelli su yönetimi için gerekli teknik altyapının oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Water is a fundamental resource for sustaining life and maintaining healthy ecosystems; however, the limited availability of freshwater necessitates its careful and sustainable use. Türkiye is a country with constrained water resources and faces potential water scarcity in the future due to increasing population and urbanization pressures. This study aims to analyze the factors influencing drinking water consumption in İzmir, Türkiye's third-largest city by population, using machine learning models. A dataset covering 252 months between January 2003 and December 2023 was employed, testing 12 different machine learning models and 14 feature combinations. Model performances were evaluated using R² and Mean Absolute Percentage Error (MAPE) metrics. The analysis indicated that demographic variables, particularly population and household numbers, are the most influential factors on water consumption, with increases in these variables leading to higher overall demand. Furthermore, meteorological indicators such as monthly average temperature, actual pressure, and relative humidity, alongside economic factors (Water Price Index), significantly affect water use. The best performance in predicting İzmir's drinking water consumption was achieved with the Polynomial Regression model. The study contributes to building the technical foundation required for sustainable and data-driven water management in İzmir.