Genç yetişkinlerde aile aidiyeti ve kompulsif satın alma davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between family belonging and compulsive buying behavior in young adults
- Tez No: 988596
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR ŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile aidiyeti, Genç yetişkinler, Kompulsif satın alma, Family sense of belonging, Young adult, Compulsive buying disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın ana amacı, Genç yetişkinlerde aile aidiyeti düzeyi kompulsif satın alma düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın alt amaçlarında ise aile aidiyeti düzeyi ve kompulsif satın alma düzeyinin demografik değişkenler açısından karşılaştırılması yer almaktadır. Bu açıdan, araştırmanın ilişkisel tarama modelinde yürütülmesine karar verilmiştir. Araştırmanın katılımcıları 18-40 yaş arasında yer alan Google Forms ile ulaşılan bireylerden oluşmaktadır. Çalışma grubu ise çalışmaya gönüllü katılım gösteren 486 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma verileri; Kişisel Bilgi Formu, Aile Aidiyeti Ölçeği ve Kompulsif Satın Alma Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler normallik testi sonuçları doğrultusunda; t Testi, ANOVA, pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların aile aidiyeti düzeyinin psikolojik destek alma durumu, eğitim düzeyi, aile tipi, algılanan ekonomik durum, medeni durum, günlük hayattaki algılanan stres düzeyi, çocukluk çağlarında algılanan ailenin ekonomik düzeyi; kompulsif satın alma düzeyinin aile tipi, algılanan ekonomik durum, günlük hayattaki algılanan stres düzeyi, can sıkıntısı durumunda alışveriş ortamında bulunma durumu, hayatta en mutlu olduğu anın alışveriş yaptığı an olma durumu, alışveriş tercihinde sosyal medya etkisi, satın alınan ürünlerin sosyal statü kazandırma durumuna göre anlamlı fark gösterdiği elde edilmiştir. Aile aidiyeti düzeyi ve kompulsif satın alma düzeyi arasındaki negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the relationship between the level of family belonging and the level of compulsive buying in young adults. The sub-objectives of the research include comparing the level of family belonging and compulsive buying in terms of demographic variables. In this respect, it was decided to conduct the research with the relational screening model. The universe of the research consists of individuals between the ages of 18-40 reached through Google Forms. The sample group consists of 486 participants who were selected from the universe with convenience sampling and volunteered to participate in the study. Research data were collected with the Personal Information Form, Family Belonging Scale and Compulsive Buying Scale. In line with the results of the normality test for the data obtained in the research, t Test, ANOVA, Pearson correlation analysis and multiple regression analysis were used. As a result of the research; it was found that the level of family belonging of the participants was related to their receiving psychological support, education level, family type, perceived economic status, marital status, perceived stress level in daily life, perceived economic level of the family in childhood; It was found that the level of compulsive buying showed a significant difference according to family type, perceived economic status, perceived stress level in daily life, being in a shopping environment in a state of boredom, being the happiest moment in life when shopping, the effect of social media on shopping preference, and the social status of purchased products. Finally, it was concluded that there was a negative relationship between the level of family belonging and the level of compulsive buying.