Benign kemik lezyonlarının küretaj sonrası rekonstrüksiyonunda kullanılan sentetik greftler ile allogreftlerin karşılaştırmalı analizi
A comparative analysis of synthetic grafts and allografts in reconstruction following curettage of benign bone lesions
  1. Tez No: 988601
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞLAR TORUNLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Benign kemik lezyonları, küretaj, greftleme, allogreft, sentetik greft, implant kullanımı, Kaelin indeksi, nüks, komplikasyon, MSTS skorlaması, Benign bone lesions, curettage, grafting, allograft, synthetic graft, implant use, Kaelin index, recurrence, complication, MSTS scoring
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, kemiklerin benign lezyonlarında küretaj sonrası uygulanan greftleme yöntemleri, implant kullanımı, patolojik tanı grupları ve Kaelin risk durumunun klinik sonuçlar, nüks oranları ve komplikasyon gelişimi üzerine etkilerini değerlendirmektir. Tek merkezli, retrospektif bu çalışmada Ocak 2015–Ocak 2024 yılları arasında küretaj ile tedavi edilen 103 benign kemik lezyonu değerlendirildi. Hastaların demografik verileri, patolojik tanıları, lezyon özellikleri, greft tipi, implant kullanımı, komplikasyonlar, nüks durumu ve MSTS skorları kaydedildi. Nitel veriler için Ki-kare/Fisher testi; nicel veriler için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanıldı. Seride en sık görülen patolojik tanılar anevrizmal kemik kisti (%33) ve basit kemik kisti (%27,2) oldu. Hastaların %29,1'inde implant kullanıldı. Tüm gruplarda belirgin bir fonksiyonel iyileşme saptandı (preoperatif MSTS: 20,0 → postoperatif MSTS: 27,2). Nüks oranı %20,4 olup, nüks gelişimi cerrahi küretajın etkinliği, lezyonun biyolojik davranışı ve cerrahi sonrası süreçle ilişkili bulundu. Greft tipi, implant varlığı ve cinsiyet gibi değişkenler nüks ile ilişkili bulunmadı. Kaelin riskli grupta ağrı ve kırık nedeniyle başvuru daha yaygın olup, lezyon genişliği ve fonksiyonel sonuçlar açısından anlamlı farklılıklar görüldü. Sonuç olarak, benign kemik lezyonlarında küretaj sonrası uygulanan rekonstrüksiyon yöntemleri genel olarak güvenilir ve etkilidir. Nüks üzerinde en önemli belirleyiciler cerrahi küretajın etkinliği, lezyonun biyolojik özellikleri ve cerrahi sonrası süreçle ilişkili faktörlerdir; greft veya implant seçimi tek başına nüksü değiştirmemektedir. Kaelin risk sınıflaması ise klinik yaklaşım ve cerrahi planlamada yol gösterici bir parametre olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of grafting methods, implant use, pathological diagnosis groups, and Kaelin risk status on clinical outcomes, recurrence rates, and complication development following curettage in benign bone lesions. In this single-center, retrospective study, 103 benign bone lesions treated with curettage between January 2015 and January 2024 were evaluated. Demographic data, pathological diagnoses, lesion characteristics, graft type, implant use, complications, recurrence status, and MSTS scores were recorded. Chi-square or Fisher's exact tests were used for qualitative variables, while Mann–Whitney U and Kruskal–Wallis tests were applied for quantitative variables. The most common pathological diagnoses were aneurysmal bone cysts (33%) and simple bone cysts (27.2%). Implants were used in 29.1% of the patients. A significant functional improvement was observed across all groups (preoperative MSTS: 20.0 → postoperative MSTS: 27.2). The overall recurrence rate was 20.4%, and recurrence was found to be associated with the effectiveness of surgical curettage, the biological behavior of the lesion, and postoperative factors. No significant association was found between recurrence and graft type, implant use, or sex. In the Kaelin high-risk group, presentation with pain and fracture was more common, and significant differences were observed in lesion size and functional outcomes. In conclusion, reconstruction methods applied after curettage in benign bone lesions are generally safe and effective. The most important determinants of recurrence are the effectiveness of curettage, biological characteristics of the lesion, and postoperative factors, whereas graft or implant selection alone does not affect recurrence. Kaelin risk classification may be considered a useful parameter in guiding clinical approach and surgical planning.