Atrofik mandibula anteriora yerleştirilen implantların basis mandibulaya olan uzaklığının simfiz kırılganlığına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effect of the distance between anterior implants and the mandibular base on symphyseal fracture risk in the atrophic mandible
  1. Tez No: 988628
  2. Yazar: KAĞAN FATİH KUŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL İBRAHİM DURMUŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Basis Mandibula, İmplant, Sonlu Elemanlar, Base of mandible, Implant, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, atrofik mandibulaya sahip yaşlı bireylerde implant destekli overdenture protezlerde mental foramenler arasına yerleştirilen iki implantın uzunluğunun, travmatik kuvvetler altında mandibula kırığı riskine etkisini değerlendirmektir. Bu doğrultuda farklı implant uzunluklarıyla üç adet sonlu elemanlar modeli oluşturulmuş, simfiz bölgesine iki farklı yönde 1 cm çapındaki dairesel alana 2000 N kuvvet uygulanarak kırık riski açısından en avantajlı implant uzunluğu ve yükleme yönü analiz edilmiştir. Gereç ve yöntem: Sonlu elemanlar analizleri, Intel® Xeon™ 2.4 GHz işlemcili ve 48 GB RAM'e sahip bir iş istasyonunda gerçekleştirilmiştir. Segmentasyon Mimics, ağ oluşturma ve ön-işleme HyperMesh, analizler Abaqus/Standard yazılımı ile yapılmış; sonuçlar Abaqus/CAE üzerinden görselleştirilmiştir. İmplant geometrileri, NextEngine lazer tarayıcısı kullanılarak makro çözünürlüklü üç boyutlu taramalarla elde edilmiştir. Bulgular: Simfizyal frontal yüklemede, implant boyu arttıkça anterior simfiz bölgesindeki çekme ve basma gerilmelerinin şiddeti ve yayılımı ile Signed Von Mises değerleri artmıştır. En düşük kırık riski 8 mm implantlı modelde, en yüksek risk ise 12 mm implantlı modelde gözlenmiştir. Buna karşılık, çene altından aksiyal düzleme dik olarak infero-süperior yönde uygulanan kuvvette, simfiz bölgesindeki gerilme dağılımı implant apekslerinin basis mandibulaya uzaklığından anlamlı düzeyde etkilenmemiştir. Bu yükleme altında simfiz kırılganlığını belirleyen temel unsur, apeks mesafesinden çok kortikal kemik morfolojisi ve yük yönüne bağlı oluşan basma kubbesidir. Sonuç: Farklı yükleme yönlerinin kırık riskini değiştirebileceği, biyomekanik etkileşimin çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bölgeye etki eden kuvvet yönünün simfiz kırılganlığı üzerinde belirleyici bir faktör olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of implant length on the risk of mandibular fracture under traumatic forces in implant-supported overdenture prostheses placed in elderly individuals with atrophic mandibles, using two implants inserted between the mental foramina. To this end, three finite element models with different implant lengths were created, and a 2000 N force was applied to a circular area with a diameter of 1 cm on the symphysis region in two different directions to determine the most favorable implant length and loading direction in terms of fracture risk. Materials and Methods: Finite element analyses were performed on a workstation equipped with an Intel® Xeon™ 2.4 GHz processor and 48 GB of RAM. Segmentation was carried out using Mimics, mesh generation and pre-processing were performed with HyperMesh, and the analyses were conducted using Abaqus/Standard, with result visualization accomplished via Abaqus/CAE. Implant geometries were obtained from macro-resolution three-dimensional scans acquired using a NextEngine laser scanner. Results: Under symphyseal frontal loading, increased implant length led to higher and more extensive stresses in the anterior symphysis, with elevated Signed Von Mises values. Fracture risk was lowest with 8 mm implants and highest with 12 mm implants. In infero-superior loading perpendicular to the axial plane, symphyseal stress distribution was not significantly affected by implant apex distance. Instead, symphyseal vulnerability depended mainly on cortical bone morphology and the load-direction–dependent compressive arch. Conclusion: It was also concluded that different loading directions can alter fracture risk, that biomechanical interactions should be evaluated comprehensively, and that the direction of applied forces is a decisive factor affecting symphyseal fragility.